Δόμνα Μιχαηλίδου: Η παιδική προστασία είναι ευθύνη της Πολιτείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι κυριότερες παρεμβάσεις του νέου νόμου στον τομέα αυτό είναι ότι ορίζεται με σαφήνεια τι είναι παιδική κακοποίηση και θεσμοθετείται πλαίσιο πρόληψης και προστασίας έναντι της κακοποίησης των ανηλίκων στις δομές παιδικής προστασίας, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ιδρύματα παιδικής προστασίας, τα Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και οι παιδικές κατασκηνώσεις. Ορίζεται επίσης Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων ανά δομή, ο οποίος υποχρεούται να γνωστοποιεί στις αρμόδιες αρχές κάθε προφορική ή έγγραφη, επώνυμη ή ανώνυμη αναφορά περιστατικού κακοποίησης από τους ωφελούμενους των μονάδων. Δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών, υπό το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), το οποίο θα είναι ο συντονιστικός μηχανισμός, μέσω του οποίου θα γίνεται η καταγραφή των γνωστοποιήσεων των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, ενώ ορίζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ότι η πρόσληψη προσωπικού στις δομές αυτές θα γίνεται με την κατάθεση λευκού ποινικού μητρώου του εργαζομένου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δηλώνει ότι η παιδική προστασία ήταν και θα είναι πάντα ευθύνη της Πολιτείας.

«Το λευκό ποινικό μητρώο για όλους όσοι εργάζονται με παιδιά αποτελούσε κενό που έπρεπε να έχει καλυφθεί πολλές δεκαετίες πριν. ‘Ανθρωποι που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, όπως η παιδεραστία και η εμπορία ανθρώπων, δεν νοείται να έχουν τη δυνατότητα να φροντίζουν τα παιδιά μας. Το αλλάξαμε. Πλέον, το λευκό ποινικό μητρώο είναι μία πραγματικότητα και ένα αυτονόητο μέτρο πρόληψης. Δεν μένουμε όμως μόνο στην πρόληψη» τονίζει η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι με τον Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων εξασφαλίζεται επίσης ότι καμία καταγγελία δεν θα μείνει άγνωστη στις αρμόδιες αρχές.

«Σπάμε το φόβο και δημιουργούμε σχέσεις προστασίας και εμπιστοσύνης. Βάζουμε τέλος στην παιδική κακοποίηση και παρέχουμε σε όλα τα παιδιά ένα περιβάλλον ασφάλειας και φροντίδας» αναφέρει χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας.

https://www.zougla.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.