Φθηνότερο το φυσικό αέριο: Πέφτουν σημαντικά οι τιμές σε ΕΕ-Βρετανία μετά την παρέμβαση Πούτιν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι τιμές φυσικού αερίου σε Βρετανία και Ευρώπη έπεσαν μετά τις δηλώσεις Πούτιν πως η πλήρωση των ενεργειακών αποθηκών των ευρωπαϊκών κρατών θα ξεκινήσουν στις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της FT, η τιμή εκκίνησης τόσο για τον Νοέμβριο, όσο και για τον Δεκέμβριο στη βρετανική αγορά έπεσε σχεδόν 10% αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου το βράδυ της Τετάρτης.

Αντίστοιχα, η ευρωπαϊκή τιμή εκκίνησης για την Ολλανδία υποχώρησε 6% στα 80 δολάρια η μεγαβατώρα (είχε αγγίξει ακόμη και τα 160 δολάρια). Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τιμές αυτές παραμένουν πέντε φορές πιο υψηλές σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα.

Σε παλιότερο δημοσίευμα της FT, καταγραφόταν η δραματική μείωση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας, που υπολογιζόταν σε λιγότερο από το 10% της μέγιστης ικανότητας αποθήκευσης της χώρας καθώς ξεκινά η χειμερινή περίοδος.

Οι πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Αυστρία, που ελέγχεται επίσης από την Gazprom παρουσίαζε αποθέματα στο 20% της χωρητικότητάς της.

Οι τιμές της γερμανικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα και το πρώτο τρίμηνο του 2022 υποχώρησαν κατά 10%, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μειώθηκαν και οι τιμές για δικαιώματα εκπομπών άνθρακα στο μεγαλύτερο ποσοστό την τελευταία εβδομάδα.

Πηγή:iefimerida.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.