Βαγγέλης Λιόλιος: Ο γιατρός που έγινε ο «Βασιλιάς» του καφέ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Βαγγέλης Λιόλιος είναι ο νέος Πρόεδρος της ΕΟΚ. Είναι ο άνθρωπος που θέλει να οδηγήσει το ελληνικό μπάσκετ σε μία νέα εποχή, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Και, όπως έδειξε πηγαίνοντας στα γραφεία της ΕΟΚ μερικές ώρες μετά την ανάδειξή του, είναι έτοιμος να πιάσει δουλειά.

Στα 54 χρόνια του, ο Βαγγέλης Λιόλιος είδε μία πορεία και μία προσπάθεια χρόνων να ανταμείβεται με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο: Την εκλογή του ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό. Και αυτό είναι το βιογραφικό του.

Συνδυάζοντας την παιδοϊατρική με τις επιχειρήσεις

Ο Βαγγέλης Λιόλιος γεννήθηκε το 1967 στην Πάτρα. Με βάση το βιογραφικό του στο “dwsepasa.gr” είναι παντρεμένος και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά, ενώ είναι Πτυχιούχος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει μεταπτυχιακό τίσλο στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας (MBA) από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ο νέος Πρόεδρος της ΕΟΚ έχει εξασκήσει την παιδιατρική για 13 χρόνια ως Επιμελητής Α’ στο Κέντρο Υγείας Καλανδρίτσας (από το 2000 έως το 2013), ενώ έχει παρουσιάσει δημοσιεύσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια Ιατρικής, δίνοντας έμφαση στην Παιδοπνευμολογία.

Το 1999 ίδρυσε την εταιρία Coffee Island, η οποία φτιάχνει τα δικά της χαρμάνια στην Πάτρα και προμηθεύσει ένα τεράστιο δίκτυο franchise, που αριθμεί περισσότερα από 400 καταστήματα, ούσα η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων καφεστίασης στην Ελλάδα. Το 2019 μάλιστα, οι Financial Times συμπεριέλαβαν την επιχείρηση στην λίστα με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη.

Η ενασχόληση με το μπάσκετ και η εκτόξευση του Προμηθέα

Το 1986 ο Βαγγέλης Λιόλιος εντάχθηκε στο δυναμικό του Προμηθέα ως παίκτης, με την ομάδα να βρίσκεται τότε στο Γ’ Τοπικό, φορώντας την φανέλα της ομάδας έως το 1991. Το 2004 αποφάσισε να εμπλακεί διοικητικά με την ομάδα της Πάτρας. Με αυτόν στην θέση του Προέδρου, οι Πατρινοί άρχισαν να “καταπίνουν” της κατηγορίες από το 2012 κι έπειτα, φτάνοντας από την Α1 ΕΣΚΑ-Η (το 2012) στην Basket League, όπου αγωνίστηκαν για πρώτη φορά την σεζόν 2016/17, με την ομάδα να κατακτά την 9η θέση. Την σεζόν 2018/19, ο Προμηθέας προκρίθηκε στους τελικούς της Basket League όπου και ηττήθηκε με 3-0 από τον Παναθηναϊκό, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη επαρχιακή ομάδα που έφτασε τόσο ψηλά.

Όσο σπουδαία και αν θεωρείται η πορεία του Προμηθέα ωστόσο σε επίπεδο ανδρών, είναι το έργο στις ακαδημίες που εκτόξευσαν την δημοτικότητα του συλλόγου και κατ’ επέκταση του Βαγγέλη Λιόλιου. Το πρόγραμμα “Νους” το οποίο τρέχει από το 2014 στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ομάδας αποτελεί πρότυπο, σε βαθμό που έχουν ασχοληθεί με αυτό ακόμα και ομάδες του εξωτερικού. Οι εγκαταστάσεις έχουν έκταση 17 στρεμμάτων και περιλαμβάνουν κοιτώνες αθλητών/μαθητών, τρία γήπεδα μπάσκετ και ένα υπόγειο γυμναστήριο, με την Πατρινή ομάδα να φροντίζει για την προπόνηση και την εκπαίδευσή τους.

Οι εγκαταστάσεις του Προμηθέα
Οι εγκαταστάσεις του Προμηθέα PROMITHEAS BC

Σε μία εποχή που αρκετές ομάδες ήταν όλο λόγια, ο Προμηθέας προχώρησε υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Λιόλιου σε πράξεις. Έφτιαξε τις εγκαταστάσεις σε έναν χρόνο, έδειξε ότι τον ενδιαφέρει η παραγωγική διαδικασία και δεν μένει στην εικόνα. Πολύς κόσμος μπορεί να σταθεί στις ηχηρές μεταγραφές της ομάδας της Πάτρας σε επίπεδο ανδρών και την εκτόξευσή της. Είναι όμως οι εγκαταστάσεις του συλλόγου και το όραμα που δημιουργήθηκε που βοήθησαν ώστε ο Βαγγέλης Λιόλιος να χτίσει το προφίλ ενός ανθρώπου που κοιτάζει μακριά και δεν μένει στο τώρα.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος ξεκίνησε μία πορεία από τα τοπικά πρωταθλήματα, ως παίκτης και ως διοικητικός ηγέτης με τον Προμηθέα και έφτασε πλέον να γίνει ο νέος Πρόεδρος της ΕΟΚ και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο. Κατά πολλούς, μίλησε στις ομάδες την γλώσσα τους, επειδή – πολύ απλά – ξέρει την γλώσσα τους. Έχει περάσει από την θέση τους, έχει ζήσει όλες τις κατηγορίες. Είναι ένας άνθρωπος που έθεσε το όραμά του και τα σωματεία τον εμπιστεύτηκαν. Πλέον μένει να φανεί αν θα φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.