Η Πάτρα τίμησε την μεγάλη της συγγραφέα -Συγκίνηση στην εκδήλωση για την Αθηνά Κακούρη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα τιμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον αύλειο χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, η Πατρινής καταγωγής συγγραφέας κ. Αθηνά Κακούρη. 

Μίλησαν για το σύνολο του έργου της, ο ιστορικός και  διευθυντής  του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Δρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης, ενώ προβλήθηκε βίντεοσκοπημένο μήνυμα της κριτικού λογοτεχνίας και συγγραφέα κ. Κατερίνας Σχινά.

Αποσπάσματα από το εμβληματικό βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη, »Πριμαρόλια» που αναφέρεται στην ακμή του σταφιδεμπορίου που είχε συμβάλλει στην μεγάλη εμπορική και οικονομική άνθηση της Πάτρας, διάβασε η Νίκη Πετσάλη.

Αξίζει να θυμίσουμε πως με το πολυσέλιδο ιστορικό μυθιστόρημα της «Πριμαρόλια» που πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εστία, το 1998, η Αθηνά Κακούρη τιμήθηκε με το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου το 1999, ενώ για το μυθιστόρημα της «Θέκλη» τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών 2005 και με το Βραβείο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας.

Η Αθηνά Κακούρη έχει γεννηθεί το 1928 στην Πάτρα και ο πατέρας της, Χαρίλαος Κακούρης, ήταν ναυτιλιακός πράκτορας με καταγωγή από τα Ποριαράτα Κεφαλλονιάς.

Από τα πιο ξεχωριστά βιβλία της Αθηνάς Κακούρη είναι «Τα Δύο Βήτα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν το 2016 και είχε παρουσιαστεί στην Πάτρα πριν από μερικά χρόνια σε εκδήλωση στην αίθουσα του Ωδείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας. Το βιβλίο αυτό είναι η προσπάθεια ενός σκεπτόμενου Έλληνα να καταλάβει τί συνέβη σε έναν λαό που από το 1910 ως το 1915, ορμητικός και ενθουσιώδης, πολέμησε σκληρότατα και δούλεψε ενωμένος κάτω από την συνδυασμένη ηγεσία των «δύο Βήτα» -του Βασιλιά Κωνσταντίνου στον στρατό και του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πολιτική-, για να παρασυρθεί μετά σ’ έναν σκοτεινό στρόβιλο αλληλοκαταστροφής.

Την τιμητική εκδήλωση για την Αθηνά Κακούρη στο Αρχαιολογικό Μουσείο συντόνισε το μέλος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών και Σύμβουλος Επικοινωνίας κ. Ζέτα Ζάχου, η οποία διατηρεί στενή, πολύχρονη φιλία με τη συγγραφέα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.