Παναγιώτης Κρητικός: Πέθανε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός. Ο Παναγιώτης Κρητικός πέθανε σε ηλικία 85 ετών ύστερα από νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ο Παναγιώτης Κρητικός νοσηλευόταν στο Πειραϊκό Θεραπευτήριο Καστέλας, όπου κατέληξε το απόγευμα της Κυριακής, από ανακοπή καρδιάς.

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Κρητικός
Γεννήθηκε το 1937 στον Γέρακα Λακωνίας και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχιούχος Νομικού και Οικονομικού Τμήματος) και στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Ο Παναγιώτης Κρητικός ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια, ως στέλεχος της Οργάνωσης Νέων Ενώσεως Κέντρου και της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας. Συμμετείχε και στους δύο Ανένδοτους Αγώνες (1961-63 και 1965-67) και γνωρίστηκε προσωπικά με τον Γεώργιο και με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μετά την επιβολή της χούντας πέρασε στην αντιδικτατορική δράση και συμμετείχε στις αντιστασιακές οργανώσεις ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης), Ελληνική Αντίσταση και τελικά στο ΠΑΚ Εσωτερικού. Συνελήφθη τρεις φορές και τελικά καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη από Έκτακτο Στρατοδικείο της χούντας.

Αργότερα, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ το 1974, στην Κεντρική Επιτροπή του οποίου εκλεγόταν επί σειρά ετών. Από το 1977 μέχρι και το 2004 ήταν βουλευτής Β΄ Πειραιώς του Κινήματος, ενώ από το 1981 έως το 2000 χρημάτισε αντιπρόεδρος της Βουλής (μεταξύ 1993 και 2000, Α΄ αντιπρόεδρος).

Έγραψε διάφορα πολιτικά βιβλία, μεταξύ των οποίων και το «Η Ρήξη: Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεκαετία του ’60».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.