Μια ονομαστική εορτή και μια ιστορία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η γνωστή Πατρινή πολιτικός μηχανικός Εύα Αθανασοπούλου μας διηγήθηκε μέσω fb, μια υπέροχη ιστορία:

Μια ονομαστική εορτή και μια ιστορία

Με λένε Εύα(νθία), ούτε Μαρία, ούτε Ελένη. Η 11η Σεπτέμβρη, η μέρα ης γιορτής μου, είναι για την χώρα η ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, (φέτος λόγω Σαββάτου όχι) τα νέα του καλοκαιριού, το τέλος του! Που καιρός για ποιόν λένε πώς. H ημέρα κι οι ευχές ανήκουν σε όλον τον μαθητόκοσμο και τους δασκάλους τους.

Μικρό παιδάκι στο Δημοτικό, στενοχωριόμουν  και θύμωνα «κανείς δεν με θυμάται εμένα!» Από την μια ευχόμουν ένα δημοφιλέστερο όνομα κι απ’ την άλλη με κολάκευε η σπανιότητά του. Χρόνια μετά το εμπέδωσα: από 11 σε 11 Σεπτέμβρη του επόμενου χρόνου, ότι και να σκαρφιζόμουν ελάχιστοι θυμόντουσαν την γιορτή μου.

Στα παραπάνω, το 2001, προστέθηκε και το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Με ένα τέτοιο γεγονός, αυτήν την μέρα,  οι Ευανθίες με «την τιμητική μας» καταβαραθρωθήκαμε από το Ισόγειο, τουλάχιστον στο Δεύτερο Υπόγειο…

Από την άλλη, κάθε 25η Μαρτίου -του Ευαγγελισμού- και κάθε 26η Ιουλίου –της Αγίας Παρασκευής- που ενίοτε δέχομαι ευχές για την «γιορτή μου», πια δεν διορθώνω κανέναν και μάλιστα λέω κι ευχαριστώ!

Το πιο σημαντικό το αφήνω τελευταίο: Ως όνομα-σύμβολο καταδικαστήκαμε -άδικα-από τον ελληνικό κινηματογράφο. Μια ελληνική ταινία δεν βρέθηκε  να εμπνευστεί  μια συμπαθητική φιγούρα με το όνομα Ευανθία, μακριά από το κλισέ της «φωνακλού, ιδιότροπης, αυστηρά θρησκευόμενης και μονόχνωτης γεροντοκόρης». 

Πάντως την μεγάλη αγάπη για το όνομά μου την ένιωσα όχι  στον τόπο μου, αλλά στο Βερολίνο, εκεί όπου έζησα οκτώ χρόνια. Ναι, εκεί! Εκεί με φώναζαν «Ευά-ν-τια», τόσο γλυκά και απαλά, τόσο μουσικά. Κι εκεί συνειδητοποίησα ακριβώς τι σημαίνει το όνομά μου… Ποιος να το πίστευε! Μέσω των μακρινών «ξένων»,  είδα με άλλα μάτια το πιο οικείο μου.

Αφιερωμένο στην ξαδέρφη μου Εύα Πανίτσα  και τους αγαπημένους Τάκη Παπαθεοδωρόπουλο -πια μακριά μας- και τον Πέτρο Γανό, που έχουν στα σπίτια τους συνονόματες και γνωρίζουν και συμπάσχουν….

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.