Κορωνοϊός: Οι ενστάσεις και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 13 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει το πλαίσιο λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, ωστόσο δεν λείπουν οι ενστάσεις. Πολλοί γονείς καθώς και μερίδα ειδικών εκφράζουν προβληματισμό για την κατάσταση που θα επικρατήσει στα σχολεία, εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, που αυτήν τη στιγμή «οδηγεί» η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ενώ στο βάθος «αχνοφαίνεται» και η υπό διερεύνηση μετάλλαξη Mu.

Δύο είναι τα δεδομένα που καθορίζουν το πλαίσιο της συζήτησης. Αφενός, το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην χώρα μας 1 στα 5 κρούσματα καταγράφεται πλέον σε παιδί πριν καν ανοίξουν τα σχολεία-, αφετέρου υπάρχει η δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης τα σχολεία να λειτουργήσουν δια ζώσης και να μείνουν ανοιχτά, μεταξύ άλλων για τον βασικό λόγο ότι τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στην σχολική κανονικότητα τόσο για εκπαιδευτικούς, όσο και για ψυχολογικούς λόγους.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και η UNICEF έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε τα σχολεία να γίνουν ασφαλέστερα για τα παιδιά και το προσωπικό και να παραμείνουν ανοιχτά. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε δήλωσε πρόσφατα: «Η πανδημία έχει προκαλέσει την πιο καταστροφική αναστάτωση της εκπαίδευσης στην ιστορία. Είναι ζωτικής σημασίας η μάθηση που βασίζεται στην τάξη να συνεχίζεται αδιάλειπτα […] Τα παιδιά και οι νέοι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να έχουν έναν ακόμη χρόνο διαταραγμένης μάθησης. Τα παιδιά ήταν τα σιωπηλά θύματα της πανδημίας».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.