Γώγος: «Να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη περίοδο, να είναι έτοιμες οι εντατικές»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η πανδημία στην Ελλάδα στην παρούσα φάση, αλλά και σε όσα τον ανησυχούν αναφέρθηκε ο καθηγητής Γενικής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Χαράλαμπος Γώγος.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την τρίτη δόση, ότι θα προηγηθούν οι άνω των 60 ετών που έχουν χαμηλότερη απόκριση και οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο, τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής, εκτίμησε ότι και οι δυο αυτές ομάδες πιθανότατα θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα.

Αρχικά, ο κ. Γώγος ρωτήθηκε για τους αντιεμβολιαστές είπε πως υπάρχουν θύλακες παντού και πως σε κάποιους θρησκευόμενους ανθρώπους το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποί τους. Από την άλλη, υπογράμμισε ότι υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησίας, που στηρίζει τους εμβολιασμούς.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας όσον άφορα στις απλές εισαγωγές και εισαγωγές σε ΜΕΘ, ωστόσο τόνισε ότι «έχουμε αρκετούς θανάτους».

Ακόμη, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι μετά το καλοκαίρι, όταν και υπήρξε χαλάρωση, οι επιστήμονες ανέμεναν να είναι χειρότερη η κατάσταση. Οπως είπε, η ανοσία από τον εμβολιασμό ανέρχεται περίπου στο 60% και μαζί με τη φυσική ανοσία που έχουν όσοι έχουν νοσήσει, πιθανόν φτάνει το 70%. Εκτίμησε ακόμη ότι τα νούμερα μπορούν να ελεγχθούν και ότι το σύστημα υγείας θα τα καταφέρει.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι να υπάρχει ένα κρεβάτι για τους ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά να λειτουργήσουν κανονικά τα νοσοκομεία για τους non-covid ασθενείς. Παράλληλα, σημείωσε την ανησυχία του για το γεγονός πως υπάρχουν περιοχές που προκαλούν ανησυχία και ανάμεσα σε αυτές είναι και η Βόρεια Ελλάδα.

Ακόμη, μεταξύ άλλων τόνισε ότι έρχεται μια δύσκολη περίοδος με κλειστούς χώρους και ανοιχτά σχολεία. «Έρχονται δύσκολα. Χειμώνας, κλειστοί χώροι. Είναι στοίχημα ο εμβολιασμός, δεν θέλω να πιστεύω ότι τελειώσαμε με το 60%» είπε με έμφαση. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε αισιοδοξία, «εάν τα πράγματα συνεχίσουν με συντεταγμένο τρόπο και να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό». Και σημείωσε τον εμβολιασμό στους φοιτητές, στους οποίους έχει υπερβεί το 70% το ποσοστό.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.