Διαχωριστικές γραμμές δεν χωρούν…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Η γνωστή Πατρινή φιλόλογος – θεατρολόγος Χριστίνα Κόκκοτα έκανε μια ιδιαίτερη στο fb, για την περίπτωση του Μίκη:
ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΔΗΜΟ
(Διαχωριστικές γραμμές δεν χωρούν)
* Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις στάθηκαν αναρτήσεις χρηστών του Διαδικτύου, που επεδίωξαν να περιορίσουν το πένθος για τη φυσική απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη στο χώρο της Αριστεράς, διαιωνίζοντας τους μικρούς καθημερινούς μας διχασμούς, που μας χαρακτηρίζουν ως κοινωνία
* Όμως στην περίπτωση αυτή δεν έχουν θέση και διαχωριστικές γραμμές δεν χωρούν. Ο κορυφαίος συνθέτης με τη μουσική του, υπερβαίνοντας τα όρια της χώρας του, ανήκει στην ανθρωπότητα. Με τη στάση του, ως πολιτικό ον, ανήκει στο λαό του και στους αγώνες του.
* Βεβαίως και υπήρξε ένα σύμβολο της ελληνικής Αριστεράς αλλά η ελληνικότητά του, το όραμά του για ενότητα των Ελλήνων, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής τοποθέτησης τους- έστω ως μια γοητευτική ουτοπία – η παρρησία του, η κατά καιρούς μη δουλική στοίχιση πίσω από μια συγκεκριμένη κομματική γραμμή αποδεικνύουν ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είχε μια συμπαντική αντίληψη όχι μόνο για τη μουσική αλλά και για τη ζωή.
* Σπανίως το πένθος απέκτησε πάνδημες διαστάσεις και έγινε παλλαϊκό στη νεώτερη ιστορίας μας. Συνέβη με τον θάνατο δύο ποιητών μας και πνευματικών μας ταγών: του Κωστή Παλαμά, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Γιώργου Σεφέρη στους σκοτεινούς καιρούς της επτάχρονης δικτατορίας στον τόπο μας. Συμβαίνει και τώρα με τον μουσικό μας βάρδο.
* Ένα βήμα για τη συχνά μετέωρη ενότητά μας είναι κι αυτό: Nα μην προσεταιριζόμαστε και να μην οικειοποιούμεθα, ούτε ως πολίτες, ούτε ως πολιτικές παρατάξεις και κόμματα, τους μεγάλους νεκρούς μας…
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.