Αυξήσεις – «φωτιά» σε αγαθά – Ποιες παρεμβάσεις προωθεί η κυβέρνηση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπο το φετινό χειμώνα με μικρά ή μεγάλα προβλήματα φτωχοποίησης ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά επισημαίνουν μέσω του ethnos.gr καθηγητές οικονομικών και εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων. Αιτία είναι η αύξηση των τιμών όλων των προϊόντων, μεταξύ των οποίων και αγαθών πρώτης ανάγκης, εξαιτίας διαφόρων παραμέτρων, η οποία άρχισε να γίνεται αισθητή τους πρώτους μήνες του έτους, αλλά παρουσίασε σημαντικές ανοδικές τάσεις από το τέλος της άνοιξης και μετά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννη Χατζηδημητρίου, ξεκάθαρη εικόνα, για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στα πορτοφόλια των νοικοκυριών, είναι πολύ πιθανό να έχουμε τον ερχόμενο Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα μία αύξηση των τιμών των αγαθών κατά περίπου 15%-20% θα πρέπει να θεωρείται ως πολύ πιθανή. Το παραπάνω ποσοστό μπορεί να μην είναι υπερβολικά υψηλό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα διαχειρίσιμο από οικογένειες, οι οποίες και σήμερα εξοικονομούν πολύ οριακά τα προς το ζειν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, καλεί καταναλωτές και παραγωγούς σε συστράτευση για συλλογική αντίδραση, προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα για την κακή λειτουργία της αγοράς.

«Κάποιες οικογένειες θα ζοριστούν πολύ»

Κατά τον κ. Χατζηδημητρίου, σε περίπτωση συνέχισης ανόδου των τιμών των αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δεδομένο ότι σημαντική μερίδα των ελληνικών νοικοκυριών θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

«Η ελληνική κοινωνία έχει διαφορετικά εισοδηματικά επίπεδα. Αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση των τιμών, πιστεύω ότι το 50% των νοικοκυριών δε θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Ένα 20% θα αναγκαστεί να μειώσει την κατανάλωση, αλλά πιστεύω ότι θα αντέξει, όμως, το υπόλοιπο 30% θα βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα, ιδίως αν η αύξηση των τιμών είναι μεγάλη στα βασικά αγαθά. Για παράδειγμα, αν το ψωμί ή το γάλα αυξηθούν κατά 10%, η κατάσταση θα είναι σε γενικές γραμμές διαχειρίσιμη, ωστόσο, θα είναι μεγάλα τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν και κάποιες οικογένειες θα ζοριστούν πολύ σε περίπτωση αύξησης των τιμών τους κατά 30% ή 40%. Εκτιμώ ότι τα είδη πρώτης ανάγκης δε θα σημειώσουν μεγαλύτερη αύξηση από το 15%-20%. Ο καταναλωτής θα πρέπει να δείξει τη δύναμή του. Να κάνει έρευνα αγοράς και να προσέξει από που θα αγοράζει. Τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη του ζητήματος», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Χατζηδημητρίου.

Το παρήγορο είναι, ωστόσο, ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναμένει μια παροδική αύξηση των τιμών των αγαθών και σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, γεγονός που συμβάλλει, ώστε θα είναι σχετικά περιορισμένα τα προβλήματα.

«Είναι θετικό ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά. Ο τουρισμός πήγε καλά φέτος και η βιομηχανική παραγωγή κάνει ρεκόρ σε διάφορους τομείς. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα προσλαμβάνουν υπαλλήλους. Επίσης, εκτιμώ ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα αποτελέσουν ένα παροδικό φαινόμενο. Όπως λόγω της καραντίνας παρατηρήθηκε μία πτώση των τιμών, διότι η παραγωγή δεν είχε σταματήσει, αλλά μειώθηκε σημαντικά η ζήτηση, έτσι πιστεύω ότι θα συμβεί και τώρα με τις αυξήσεις», αναφέρει ο κ. Χατζηδημητρίου.

Παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Το “κύμα” ανατιμήσεων ωθεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις τις οποίες θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από της βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το εύρος της κρατικής παρέμβασης; Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη… «Δεν έχουμε αρμοδιότητα στον πλανήτη, παρά μόνο στην ελληνική επικράτεια» δήλωσε μιλώντας στη Βουλή. Τι θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.; Καθώς τα περιθώρια παρεμβάσεων των κυβερνήσεων σε μια παγκοσμιοποιημένη ελεύθερη αγορά είναι σχεδόν μηδαμινά, η κυβέρνηση ρίχνει καταρχήν το βάρος στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται σχέδιο ελάφρυνσης στους λογαριασμούς του ρεύματος, κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών. Παράλληλα στη Δ.Ε.Θ. ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει έκτακτες και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών για το 2022 και μόνιμες φοροελαφρύνσεις για το 2023, ενώ η κυβέρνηση αναμένει να αποδώσουν καρπούς οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να εξασφαλίσει επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» έως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον η πρόβλεψη για το ΑΕΠ δεν είναι θετικότερη από το αναμενόμενο, τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα ελάφρυνσης είναι συγκεκριμένα… Το βέβαιο μέτρο, εφόσον η ανάπτυξη για το 2020 “κλειδώσει” στο 3,6%, είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% που θα ισχύσει το 2022.

https://www.newsit.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.