Υγροποιημένο αέριο: Τα τοπικά δίκτυα είναι μόνο η αρχή-Η απάντηση Φαρμάκη σε Πελετίδη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με στοιχεία για διπλασιασμό των χρηστών υγροποιημένου αερίου (LNG) , αλλά και συγκεκριμένο πλάνο για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου απάντησε σε πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Πατρέων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Σύμφωνα με κύκλους της Περιφέρειας, στην επιστολή προς τον Κώστα Πελετίδη, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η Περιφερειακή Αρχή ήταν η πρώτη που είχε διαπιστώσει ότι το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου ήταν ανεπαρκές για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εκτίμησε όμως είναι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να γίνει μία αρχή προκειμένου και η περιοχή μας να μπει επιτέλους στην «εποχή του φυσικού αερίου».

Ο Περιεφρειάρχης, παραθέτει το ιστορικό των ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής, η οποία πέτυχε τον διπλασιασμό των συνολικών χρηστών σε 9.662 στις τρεις μεγάλες πόλεις της Δυτικής και 5.747 οικιασκούς χρήστες αντί για 3.747 ειδικά για την Πάτρα, ενώ για άλλη μία φορά εκφράζει την λύπη του για το γεγονός πως ο Δήμαρχος Πατρέων δεν υπέγραψε το σύμφωνο συνεργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΔΕΔΑ και του συνόλου των τοπικών φορέων, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019.

Σε σχέση με την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από την Κόρινθο, ο κ. Φαρμάκης υπενθυμίζει ότι η Περιφερειακή Αρχή διεκδίκησε και πέτυχε την επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης προς την Πάτρα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που μέχρι πρότινος είχε ξεχαστεί ακόμα και ως διεκδίκηση αποτελεί σήμερα ένα σχέδιο εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ και ενταγμένο στο πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την επόμενη 5ετία». Σημειώνει ωστόσο ότι και τα τοπικά δίκτυα, αποτελούν μόνο την αρχή και όχι το τέλος. “Θα αποτελέσουν μία πολύτιμη «προίκα» ενόψει της επέκτασης του αγωγού, που θα επιταχύνουν και θα απλοποιήσουν σημαντικά το μεγάλο έργο, το οποίο πολύ ορθά υποστηρίζετε ότι αποτελεί την πλέον κατάλληλη λύση, κάτι που εξάλλου υποστηρίζουμε και εμείς” φέρεται να αναφέρει ο Περιφερειάρχης και σημειώνει ότι εξακολουθεί να προσβλέπει στη συνεργασία και τη συνδρομή του Δήμου, δεδομένου ότι όπως αναφέρει, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπερβαίνει πολιτικές και άλλες διαχωριστικές γραμμές, υπηρετώντας την κοινωνία.

Βάσει του σχεδίου που κοινοποίησε η ΔΕΣΦΑ, το έργο επέκτασης του αγωγού προς την Πάτρα θα ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα μέχρι τον Μάρτιο του 2025. “Θέλω να γνωρίζετε ότι στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε να εισέλθει και ο τόπος μας σε όλα τα σύγχρονα και φθηνότερα ενεργειακά δίκτυα, με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και όφελος για το σύνολο των πολιτών – και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων – είμαστε μαζί, σύμμαχοι και «συνοδοιπόροι». Διαρκές μέλημά μας είναι η ανάπτυξη του τόπου και η βελτίωση των συνθηκών ζωής για όλους” καταλήγει η επιστολή του ΠΕριφερειάρχη.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.