Ταλιμπάν: Οχι στην παράταση της επιχείρησης απεγκλωβισμού πέραν της 31ης Αυγούστου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι Ταλιμπάν γνωστοποίησαν σήμερα (24/8) ότι δεν έχουν συμφωνήσει στην παράταση μετά τις 31 Αυγούστου της καταληκτικής ημερομηνίας για την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Επίσης, τόνισαν ότι θέλουν όλοι οι απεγκλωβισμοί να έχουν τελειώσει μέχρι εκείνη την ημέρα.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ, προειδοποίησε επίσης ότι οι Δυτικοί δεν θα πρέπει να απεγκλωβίζουν από το Αφγανιστάν παρά μόνο τους ξένους και όχι τους ειδικευμένους Αφγανούς.

«Εξειδικευμένοι Αφγανοί», όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και «τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στη συνέχιση των εκκενώσεων και μετά τις 31 Αυγούστου.

Ο Μουτζάχιντ είπε επίσης ότι οι Αφγανοί που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας μια πτήση που θα τους βγάλει από τη χώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας κατάλογος στον οποίο να περιλαμβάνονται πρόσωπα που απειλούνται με αντίποινα. «Ξεχάσαμε τα πάντα στο παρελθόν», είπε.

Οσον αφορά τις γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, ο Μουτζάχιντ ισχυρίστηκε ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μόλις υπάρξει ασφάλεια. «Θέλουμε να εργάζονται αλλά επίσης να είναι και σωστή η ασφάλεια» για κάτι τέτοιο, εξήγησε, προσθέτοντας ότι στο εξής θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, είχε μυστική συνάντηση και συνομιλία με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, στην Καμπούλ, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.