Πλήρης ανασφάλεια στο Αφγανιστάν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

Ισλαμολόγος, ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής, πολιτικός αναλυτής σε ελληνικά κέντρα έρευνας και αρθρογράφος σε ΜΜΕ

Πριν από ένα μήνα, στις 28 Ιουλίου 2021, η Ρωσία δια στόματος του Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποιούσε ότι μαχητές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) οργανώνονταν συστηματικά σε ομάδες στο Αφγανιστάν.

1 Πριν από δυόμισι χρόνια οι εν λόγω μαχητές του ΙΚ είχαν μεταφερθεί με πρωτοβουλία των ΗΠΑ από την Συρία στο Αφγανιστάν κι είχαν τον χρόνο να οργανωθούν και να εδραιωθούν στο αφγανικό έδαφος.

2. Οι χθεσινές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και την πόλη της Καμπούλ, διενεργήθηκαν από δίκτυα του ΙΚ στο Αφγανιστάν κι είχαν θύματα και Αμερικανούς πεζοναύτες. Τί συμβαίνει, λοιπόν;

Όπως οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν τους Ταλιμπάν και την Αλ-Κάιντα κατά των Σοβιετικών, σύμφωνα με την Χίλαρι Κλίντον, 3 οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τα δίκτυα του ΙΚ στο Αφγανιστάν από την Συρία ,παράλληλα με τις συνομιλίες τους με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα. Αφ‘ενός ως μέσο πίεσης προς τους Ταλιμπάν να φθάσουν σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον και αφ’ ετέρου ως δικλείδα ασφαλείας για τις ΗΠΑ, ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν δεν θα αποστασιοποιηθεί από τα αμερικανικά συμφέροντα μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, η μεταφορά των μελών του ΙΚ από την Συρία στο Αφγανιστάν επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το ΙΚ διευκόλυνε τα αμερικανικά σχέδια σε Συρία κι Ιράκ από ιδρύσεώς του το 2014.

Τίθεται το ερώτημα, λοιπόν, κατά πόσο οι χθεσινές επιθέσεις είναι σε σύγκρουση με την αμερικανική πολιτική μεταφοράς φιλοαμερικανών και φιλοδυτικών Αφγανών εκτός Αφγανιστάν ή ως αφορμή διευκολύνουν την άρση αυτής της πολιτικής λόγω της ανεπάρκειας των ΗΠΑ να μεταφέρουν τόσες χιλιάδες Αφγανών μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Η πρώτη περίπτωση συνεπάγεται ανεξέλεγκτη από τις ΗΠΑ δράση μελών του ΙΚ, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο θάνατος των Αμερικανών πεζοναυτών είναι παράπλευρη απώλεια για την Ουάσινγκτον.

Εν γένει, οι χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις έστειλαν μήνυμα αμφιβολίας διεθνώς για το κατά πόσο οι ΗΠΑ κι οι Ταλιμπάν είναι σε θέση να ελέγξουν αποτελεσματικά την ασφάλεια στις πόλεις του Αφγανιστάν.

Η αμφιβολία επιτείνεται από το γεγονός ότι βάσει της πρόσφατης ιστορίας τους, τα σουνιτικά ισλαμιστικά δίκτυα δεν έχουν ενιαία διοίκηση και χρηματοδότηση και δεν μπορούν να ελεγχθούν πλήρως από τους ιδρυτές τους.

Από ένα σημείο και μετά, καθίστανται ανεξέλεγκτα με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους τους πρώην χορηγούς τους.

1 “Russia beefs up Tajik base, warns of ISIS fighters in Afghanistan,” Reuters, 28.7.2021 https://www.reuters.com/world/asia-pacific/russia-says-isis-fighters-moving-into-afghanistan-several-countries-ifax-2021-07-28/

2 “Daesh/ISIS militants move to Afghanistan,” Anadolu, 29.01.2021, https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/daesh-isis-militants-move-to-afghanistan/2127773; “US military allegedly promoting ISIS in Afghanistan,” The Economic Times, 22.4.2019 https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/us-military-allegedly-promoting-isis-in-afghanistan/articleshow/68986884.cms?from=mdr

3 “Secretary Hillary Clinton accepted that USA funded Taliban and Al Qaida,” Fox Newshttps://www.dailymotion.com/video/x2f52cp

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.