Κορωνοϊός: Με mini lockdown απειλείται η Αχαΐα – Ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Αύγουστος βαίνει προς το τέλος του και η προσοχή των υγειονομικών αρχών στρέφεται σταδιακά στον Σεπτέμβριο και τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν, ανάλογα και με την εικόνα των κρουσμάτων, αρχής γενομένης και της 13ης Σεπτεμβρίου που τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Τα ημερήσια κρούσματα να κυμαίνονται μεταξύ 3.000-3.500 τις τελευταίες ημέρες, ενώ αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως οι θετικές διαγνώσεις μειώνονται στις περιοχές όπου έχει επιβληθεί μίνι lockdown. Στα θετικά συγκαταλέγεται από την μία η σχετική σταθεροποίηση της διασποράς και αφετέρου η αποτελεσματικότητα που δείχνουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, απομακρύνοντας έτσι -τουλάχιστον προς το παρόν- το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown.

Πάντως το «μαύρο ρεκόρ» των 4.608 κρουσμάτων στην επικράτεια που καταγράφηκε την Τρίτη, αποτρέπει οποιαδήποτε διάθεση για εφησυχασμό.​

Καββαθάς: Σε μίνι «lockdown» η εστίαση από 13 Σεπτεμβρίου

Την ίδια ώρα, αναταράξεις και έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στον κλάδο της εστίασης τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από 13 Σεπτεμβρίου. Από την συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα, στα καταστήματα εστίασης θα μπορούν να εισέρχονται όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.

«Η πολύπαθη εστίαση μπαίνει από τις 13/9 μπαίνει σε μίνι lockdown. Το 50% των συμπολιτών μας είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Οι δυνητικοί μας πελάτες μειώνονται κατά 50%. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στην εστίαση» δήλωσε στο ΜEGA το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Ο κ. Καββαθάς έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του κλάδου της εστίασης. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο κλάδος ως μοχλός πίεσης της κοινωνίας για μέτρα που η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει», είπε. Όπως ανέφερε, ο ίδιος και οι υπόλοιποι άνθρωποι της εστίασης, ανέμεναν από την κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα, όπως ρευστότητα, ενίσχυση στο θέμα των ενοικίων αλλά και τη μέριμνα για τις αναστολές εργασίας.

Παράλληλα, συνέχισε, ο κλάδος της εστίασης είχε ζητήσει να εξεταστεί η δυνατότητα επιδότησης μηχανημάτων καθαρισμού αέρα. «Από 13 του μηνός θα είμαστε απέναντι από τους πελάτες μας» υπογράμμισε.

Σε ποιες περιοχές είναι επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα 

Τα προγνωστικά μοντέλα του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται ήδη από την σημαντικά επιβαρυμένη εικόνα αρκετών ακόμα περιοχών, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, με εφαρμογή αντίστοιχων περιοριστικών μέτρων «απειλούνται» η Αχαΐα (που συνεχώς καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων), η Ηλεία, η Εύβοια και η Κοζάνη, ο Έβρος, η Καβάλα , η Λάρισα και η Αιτωλοακαρνανία. Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα νησιά, καθώς η αποχώρηση και των τελευταίων τουριστών τις επόμενες ημέρες θα αποτυπώσει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα στην εκάστοτε νησιωτική περιοχή. Προς το παρόν, πάντως, στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ρόδος, η Χίος, η Κάλυμνος, η Νάξος και η Ικαρία.
ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.