Κορονοϊός: Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα – Ανησυχία ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις των ειδικών για την τήρηση των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά και στην επιστροφή από αυτές, ενόψει μάλιστα και του μεγάλου κύματος εκδρομέων τον Δεκαπενταύγουστο.

 

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα άλλωστε προκαλεί ανησυχία καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σχετική αύξηση με κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων τα 2.942 κρούσματα, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες παρουσιάζεται περαιτέρω τάση αύξησης. Ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια είναι στο 3,3%, με σημαντικές αυξομειώσεις, καθώς σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.605 νέα κρούσματα και 20 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 240 γεγονός που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος Υγείας το επόμενο διάστημα καθώς η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να επικρατήσει.

Όπως τόνισε άλλωστε χθες ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει φτάσει στο 79,1%, με προβλέψεις το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 90%.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, σε είκοσι σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, πράγμα που σημαίνει μια μικρή επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Η κάλυψη στις απλές κλίνες είναι 40%, ενώ στις ΜΕΘ 51%.

 

Ανησυχία στα νησιά -Σε ποια είναι αυξημένα τα κρούσματα κορωνοϊού
Ένα δεύτερο στοιχείο που ανησυχεί αρχές και ειδικούς είναι η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά. Ήδη και ενώ βρισκόμαστε πριν τον Δεκαπενταύγουστο, τα περιστατικά κορωνοϊού είναι αυξημένα.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ξεπέρασε για μια ακόμη ημέρα τα 500 περιστατικά χθες, καθώς, παρά τα περιοριστικά μέτρα, Χανιά και Ηράκλειο εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλή διάδοση.

Είναι ενδεικτικό πως στην ΠΕ Ηρακλείου ανακοινώθηκαν χθες περισσότερα κρούσματα από τον κεντρικό τομέα Αθηνών, με 278 περιστατικά. Την ίδια ώρα, για τα Χανιά ανακοινώθηκαν 158 νέα περιστατικά κορωνοϊού.

Για Ρόδο ανακοινώθηκαν 118 περιστατικά, ενώ αυξημένος ήταν και ο αριθμός στην πυρόπληκτη Εύβοια, με 88 μολύνσεις. Επίσης, 42 κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες στη Νάξο, 30 στην Πάρο και 23 στη Μύκονο.

Άλλωστε, στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας. Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία.

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.