Κορωνοϊός: Κατά 80% επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την πορεία του κορωνοϊού ενημερώνει από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα αναφέρθηκε αρχικά ο καθηγητής Παθολογίας, εκφράζοντας την θλίψη του ίδιου αλλά και εκ μέρους όλης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Η υγειονομική κρίση είναι εδώ, ο κορωνοϊός είναι παρών» τόνισε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι το βασικό όπλο που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα είναι τα εμβόλια, κάνοντας ειδική αναφορά στην υπολειπόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων για την Covid-19 στις τρίτες χώρες.

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παρουσιάζει αύξηση» συνέχισε, με τον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας να διαμορφώνεται σε 2.942 μολύνσεις.

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη» είπε και προειδοποίησε ότι «αρχίζει να χτυπά και μεγαλύτερες ηλικίες». Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στο επόμενο διάστημα ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση.

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων. Το 56% είναι κάτω από 34 ετών. Αρχίζει όμως μια στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται τόσο πηγαίνοντας για διακοπές όσο -και κυριότερο- γυρίζοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι πλέον επικρατεί στην κοινότητα σε ποσοστό 80%. «Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί, ενδεχομένως να φτάσει στο 90%», σημείωσε ο καθηγητής.

«Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλει τη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία του προσωπικού σε δομές υγείας και των συμπολιτών μας που προσέρχονται σε αυτές» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Για το λόγο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί η υποχρέωση εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται σε δομές υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους πολίτες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην καλοκαιρινή τους άδεια και δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε πως είναι «σημαντικό αυτές τις ημέρες να τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να κλείσουμε ραντεβού για εμβολιασμό αμέσως μόλις επιστρέψουμε».

«Ο εμβολιασμός, το εμβόλιο, είναι κοινωνικό αγαθό. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, προστατεύουμε τους οικείους μας, τους γύρω μας, την κοινωνία ολόκληρη» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός που έκλεισε την ενημέρωση με ευχές «στους πολίτες μας που έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές».

Νέα αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς
Πριν λίγη ώρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.605 νέα κρούσματα και 20 θανάτους, αλλά και αύξηση των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία της χώρας καθώς πλέον ανέρχονται σε 240.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των δεδομένων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας οδήγησε στην παράταση του μίνι lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά, ενώ χθες, Τετάρτη, τέθηκαν σε ισχύ ανάλογα μέτρα στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, νέες περιοχές βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, καθώς τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.