Κορονοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα που έρχονται για εστίαση και ψυχαγωγία – Στις 12μ. οι ανακοινώσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επί ποδός βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη τη χώρα και πλέον αρχίζει να ασκεί σοβαρές πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων και την αύξηση νοσηλειών, ακόμη και οι «σκληροί» δείκτες -όπως ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων- παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση, κάτι που δεν αφήνει χώρο για αμφιβολία σχετικά με τις εξελίξεις όταν ο καιρός θα ψυχράνει και οι πολίτες θα στραφούν στους κλειστούς χώρους.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί στρατηγική ενίσχυσης των εμβολιασμών, μέσω κινήτρων και αντικινήτρων, η οποία έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα προβεί στις 12 το μεσημέρι σε ανακοινώσεις για τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Τα μέτρα που έρχονται

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως «με δεδομένη τη δυνατότητα ασφαλούς, γρήγορου και αποτελεσματικού εμβολιασμού και με δεδομένη την αναβάθμιση του ΕΣΥ, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην προσπάθεια περαιτέρω αποκατάστασης της ζωής».

Όπως ανέφεραν το Σάββατο κυβερνητικές πηγές, το επιτελείο της κυβέρνησης δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφους, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Επίσης, πιθανώς να αλλάξουν και οι κανόνες για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς νέα ρύθμιση που εξετάζει την κατάργηση του δωρεάν self test και κάνει υποχρεωτικό το rapid test με επιβάρυνση του εκάστοτε εργαζόμενου. Το σχέδιο προβλέπει υποχρέωση για τουλάχιστον ένα rapid test την εβδομάδα ως προϋπόθεση για να προσέλθουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.

Δηλαδή, το δωρεάν self test αντικαθίσταται από rapid, κάτι που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δίνουν τουλάχιστον 80 ευρώ τον μήνα για τεστ, δεδομένου πως η μέση τιμή των rapid τεστ είναι στα 20 ευρώ.

Τέλος, στο πλέγμα μέτρων που θα ενεργοποιηθεί για το φετινό χειμώνα περιλαμβάνεται αρχικά η επιστροφή της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, μέτρο το οποίο έχουν ήδη υιοθετήσει πολλές χώρες της Δύσης.

https://www.in.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.