ΗΠΑ-Κορωνοϊός: Πάνω από 1.000 θάνατοι σε μια ημέρα- Αυξάνονται τα κρούσματα σε παιδιά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες, Τρίτη, περισσότερους από 1.000 θανάτους από την COVID-19, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 42 απώλειες την ώρα, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει τμήματα της χώρας που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων. Οι θάνατοι που σχετίζονται με την COVID-19 αυξήθηκαν στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα και ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 769 την ημέρα, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι σχεδιάζει να διευρύνει τις αξιώσεις για αυτούς που ταξιδεύουν με αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία και στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Όπως και για πολλές άλλες χώρες, το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα αποτελεί για τις ΗΠΑ μια μεγάλη πρόκληση.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Ρόιτερς για χθες, ο οποίος στηρίζεται σε πολιτειακά στοιχεία, οι θάνατοι που καταγράφηκαν ανέρχονται σε 1.017 και με αυτούς ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την πανδημία στις ΗΠΑ αυξάνεται σε λίγο λιγότερους των 623.000. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που έχουν καταγραφεί επισήμως από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Η προηγούμενη φορά που οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερους από 1.000 θανάτους σε ένα 24ωρο ήταν τον Μάρτιο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς λόγω της νέας απειλής, με τον μέσο όρο των δόσεων που χορηγούνται σε επτά ημέρες να έχει αυξηθεί κατά 14% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Our World in Data.

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αρχικά προσέφεραν κίνητρα, όπως ρευστό και επιβραβεύσεις για να εμβολιαστεί ο κόσμος, ωστόσο η άνοδος των κρουσμάτων έχει ωθήσει κάποιες εταιρείες και πολιτείες να επιβάλουν τον εμβολιασμό αν οι εργαζόμενοι θέλουν να διατηρήσουν τις δουλειές τους και να μην χρειάζεται να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις.

Ωστόσο τα αμερικανικά νοσοκομεία συνεχίζουν να κατακλύζονται από νέους ασθενείς καθώς οι νοσηλείες που σχετίζονται με την COVID-19 αυξήθηκαν κατά περίπου 70% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν κατά μέσον όρο περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα το 24ωρο τις τελευταίες δώδεκα μέρες, τον υψηλότερο αριθμό σε έξι μήνες, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ο αμερικανικός νότος παραμένει το επίκεντρο του πρόσφατου ξεσπάσματος, με την Φλόριντα να καταγράφει ρεκόρ σχεδόν 26.000 νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων.

Μεταξύ των νέων κρουσμάτων που διαγνώσθηκαν βρίσκεται και ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, η πολιτεία του οποίου αντιμετωπίζει για τέταρτη φορά έξαρση της πανδημίας. Ο Άμποτ διεγνώσθη θετικός χθες, Τρίτη, αλλά προς το παρόν δεν παρουσιάζει συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με COVID-19 αυξάνεται στη χώρα και ανερχόταν σε 1.834 ως χθες το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών, σε μια τάση που οι υγειονομικοί αποδίδουν στο ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πιο πιθανό να προσβάλει παιδιά από ό,τι το αρχικό στέλεχος Άλφα του νέου κορωνοϊού.

 

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων

Κατακόρυφα έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 λοίμωξης στα παιδιά, καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά στις ΗΠΑ, επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων. Παρατηρείται μία σταθερή αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουλίου, με 72.000 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, σημαντικά περισσότερα από τα 39.000 της εβδομάδας πριν από αυτήν.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν την πρόσφατη δημοσίευση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων. Τα παιδιά αφορούν το 19% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και θεωρείται ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους δέλτα ευθύνεται για αυτό. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, μολύνονται σε μεγαλύτερο αριθμό από το στέλεχος Δέλτα. Αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να είναι εμβολιασμένοι οι γονείς όταν έχουν παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ η σύσταση στις ΗΠΑ είναι ο εμβολιασμός όλων των παιδιών άνω των 12 ετών και η επιστροφή στις τάξεις με την απαραίτητη χρήση μάσκας.

Από τα 25 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ ηλικίας 12-17 ετών, τα 10,9 έχουν λάβει τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer, μιας και τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Johnson & Johnson έχουν εγκριθεί σε ενήλικες 18 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό 4,2 εκατομμύρια παιδιά. Παρότι η σοβαρή νόσος είναι σπάνια στα παιδιά, είναι αναγκαίο να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά και να ληφθούν υπόψιν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, τονίζουν οι επιστήμονες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.