Φωτιές στην Ελλάδα: Ο καπνός επιβάρυνε την ατμόσφαιρα μέχρι τα Αντικύθηρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η ατμόσφαιρα σε όλη σχεδόν τη χώρα, εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν – και συνεχίζουν να πλήττουν – όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η ατμοσφαιρική ρύπανση από τον καπνό που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές έχει φτάσει μέχρι τα Αντικύθηρα.

Συγκεκριμένα, ο καπνός από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα μας έχει επιβαρύνει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα Αντικύθηρα, όπως δείχνει μελέτη της ομάδας ReaCT του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παρατηρητηρίου ΠΑΓΓΑΙΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου στα Αντικύθηρα, ο φόρτος των αιωρούμενων σωματιδίων καπνού στην ατμοσφαιρική στήλη είναι έξι φορές μεγαλύτερος του μέσου όρου που παρατηρείται τον Αύγουστο.

Τέλος, όπως δείχνουν οι μετρήσεις του Ινστιτούτου, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NASA-AERONET, οι στρωματώσεις του καπνού μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές σε ύψη έως των 3 χλμ, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε αποστάσεις που φτάνουν έως και την Αφρική.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.