Άλλοι είναι μέσα στη φωτιά κι άλλοι χειροκροτάνε…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η γνωστή Πατρινή φιλόλογος- θεατρολόγος Χριστίνα Κόκκοτα έκανε μια ιδιαίτερη και συνάμα επίκαιρη ανάρτηση στο fb:

ΑΝΕΜΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑΘΥΜΙΑ…
‘Στην εποχή μας, όπως και σε περασμένες εποχές,
άλλοι είναι μέσα στη φωτιά κι άλλοι χειροκροτάνε»
* Δεν ξέρω γιατί η δραματική επανάληψη του φαινομένου των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι, χρόνια τώρα, με οδήγησε να ανακαλέσω στη μνήμη μου τους στίχους του Τάκη Σινόπουλου στον «Καιόμενο».
* Δεν ξέρω γιατί, τις μέρες αυτές, που τα πύρινα μέτωπα μαίνονται ακόμα, στήνονται εφιαλτικά μπροστά μου «Οι Εστιάδες» του Γρυπάρη – ιέρειες-σύμβολα- επωμισμένες με το καθήκον να διατηρούν «άσβεστη τη φλόγα» στο βωμό της θεάς αλλά από ανεμελιά και αραθυμιά λησμονούν το ιερό τους χρέος.
* Δεν ξέρω γιατί πάω ακόμα παλιότερα, στη παραβολή των Μωρών Παρθένων, που από έλλειψη πνευματικής εγρήγορσης έμειναν εκτός Νυμφώνος.
* Ίσως γιατί βλέπω ένα κράτος στον εύκολο ρόλο του χειροκροτητή (των προσπαθειών των ανώνυμων ηρώων της τραγικής μας πραγματικότητας)
* Ίσως γιατί βλέπω ένα κράτος «μοιραίο και άβουλο» αντάμα να προσμένει κάποιο θαύμα αλλά ο Ουρανός εκδικείται για ό,τι η Γη δεν κάνει καλά, στην αρχαία τραγωδία.
* Ίσως γιατί βλέπω ένα κράτος ράθυμο, που ρέπει διαχρονικά προς την αμέλεια και την αβλεψία, σε ρόλο «Επιμηθέα» και όχι «Προμηθέα», που δεν δρα προβλέποντας, που δεν θεραπεύει προλαμβάνοντας, που «άδει, των οικιών ημών εμπιμπραμένων»…
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.