«Ύμνος εις την Ελευθερία» – Ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός στα Καλάβρυτα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερία», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Νικολάου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, θ’ ακουστεί στο σύνολο του, το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουλίου 2021 (ώρα 8.30 μ.μ.), στον αναμορφωμένο χώρο του Ηρώου Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821 Καλαβρύτων, λίγες μόνο εκατοντάδες μέτρα μακριά από εκεί που ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, με την ύψωση του Λαβάρου στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας.

Ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, με τη σύμπραξη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Μικτής Παιδικής Χορωδίας της Πολυφωνικής Πατρών, σ’ ενορχήστρωση, επεξεργασία και διεύθυνση του αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά.

Η συναυλία, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Καλαβρύτων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών, εντάσσεται στον κύκλο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια απ’ την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας που οργανώνει φέτος ο Δήμος Καλαβρύτων, υπό τον τίτλο «Φλόγα Ελευθερίας».

«Επιλέξαμε μ’ αυτή τη συναυλία στο Ηρώο, το μοναδικό Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας που υπάρχει σήμερα σ’ όλη την ελληνική επικράτεια, να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη, τα γεγονότα της Αγίας Λαύρας που πυροδοτήσαν την Επανάσταση, τους Αγωνιστές, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία τους», ανέφερε σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος. Προσθέτοντας ότι «η επιλογή του χώρου της συναυλίας έχει, ασφαλώς, συμβολικό χαρακτήρα καθώς η Αγία Λαύρα συνδέεται άρρηκτα με τους στίχους του εθνικού μας ποιητή και με τη μουσική του Νικολάου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου. Μέσα από μια κορυφαία καλλιτεχνική σύμπραξη, αυτή της Εθνικής Συμφωνικής της ΕΡΤ και της Πολυφωνικής Πατρών, η συναυλία της Παρασκευής αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις μας για τα 200 χρόνια και γεγονός με ιστορικό πρόσημο για τα Καλάβρυτα».

Να σημειωθεί ότι ο χώρος του Ηρώου Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821 Καλαβρύτων αναμορφώθηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνες του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, οι δε εργασίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Μια πολύτιμη δωρεά που επιβεβαιώνει το διαρκές ενδιαφέρον και την αμέριστη υποστήριξη του Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου προς την περιοχή των Καλαβρύτων.

Η συναυλία της Παρασκευής οργανώνεται με την χορηγική υποστήριξη της «Ολυμπίας Οδού» καθώς και της εταιρείας «Κρίνος», η δε είσοδος στο χώρο θα γίνεται αποκλειστικά με προσκλήσεις.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.