Εργαζόμενοι εστίασης Αχαΐας: Να σταματάει η δουλειά στους 38ο Κελσίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδόχων Νομού Αχαΐας, αναφέρει τα εξής:

«Το κύμα καύσωνα που πλήττει την χώρα μας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στην πόλη μας.

Τα καταστήματα εστίασης , οι μεγάλες επιχειρήσεις διανομής φαγητού συνεχίζουν να λειτουργούν με μεγαλύτερη ένταση με κριτήριο την εξασφάλιση των κερδών τους Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού –Τουρισμού εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες,με κίνδυνο να υποστούν θερμοπληξία ,να συμβούν εργατικά ατυχήματα, ακόμη και να χάσουν την ζωή τους και πρέπει να προστατευτούν άμεσα: οι διανομείς, οι ψήστες, οι εργαζόμενοι σε κουζίνες ,οι σερβιτόροι ή ξενοδοχοϋπάλληλοι που αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από τον ήλιο , στις παραλίες κλπ.

Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση που έχει ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών για κατάργηση και των ελάχιστων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Άλλωστε, το ίδιο έγινε και μέσα στην πανδημία όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν πρωτόκολλα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πρωτόκολλα διάδοσης του ιού, πρωτόκολλα του θανάτου.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

· Να απαγορευτεί η εργασία των διανομέων με μηχανάκι μέσα στο καύσωνα .

· Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών στον κλάδο, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (κουζίνες , ψησταριές κτλ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

· Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

· Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να επικοινωνούν με το Συνδικάτο και να καταγγέλλουν τους εργοδότες που δεν τηρούν τα παραπάνω.

Με τη ζωή και την υγεία μας, δε θα παίξει κανείς!»

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.