Αχαΐα: Πάνω από 100.000 δωρεάν rapid test από τον Φεβρουάριο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη διενέργεια 100.427 δωρεάν rapid test στην Αχαΐα από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, ανακοίνωση η 6η Υγειονομική Περιφέρεια η οποία εδρεύει στην Πάτρα. Οι έλεγχοι έγινα τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε κλειστές δομές. Αντιστοίχως στην Ηλεία διενεργήθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα 38. 498. Αναλυτικά η ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ έχει ως εξής:

Από την αρχή του έτους,  και συγκεκριμένα από τις αρχές του Φεβρουαρίου, η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τα κλιμάκια  του ΕΟΔΥ προχώρησαν σε τακτικούς  δειγματοληπτικούς ελέγχους του γενικού πληθυσμού.

Οι στόχοι που έθεσε η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ είναι πολλαπλοί και το στοίχημα κερδήθηκε στα σημεία που έκαναν τη διαφορά. Αναλυτικά οι στόχοι ήταν:

– η ανίχνευση των μη συμπτωματικών κρουσμάτων,

-άμεση αντιμετώπισή τους – άμεσος περιορισμός  της διασποράς της νόσου

-η ανάπτυξη αισθήματος ασφάλειας, εκ μέρους των πολιτών, για την σταθερή επιδημιολογική παρακολούθηση των περιοχών ευθύνης της 6ης ΥΠΕ

– ενίσχυση του αισθήματος υγειονομικής ασφάλειας σε υγειονομικούς χώρους
-ενίσχυση του αισθήματος υγειονομικής ασφάλειας στα εμπορικά καταστήματα, όπως στις  πόλεις  των Πατρών και των Ιωαννίνων,  με αφορμή την επανεκκίνηση του εμπορίου.

Η ανίχνευση των νέων κρουσμάτων στηρίχτηκε στην οργάνωση ανοικτών και κλειστών δειγματοληπτικών ελέγχων. Σχετικά με τις ανοικτές δειγματοληψίες ακολουθήθηκε ένας σχεδιασμός που περιελάμβανε τόσο τα κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, όσο και των μικρότερων περιοχών. Ακόμη και μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα έγινε επιμερισμός και οργανώθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε γειτονιές και σε κεντρικές πλατείες, ώστε να επιτευχθεί η εξέταση ενός σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίστηκαν άμεσα οι πάσχοντες συμπολίτες μας και ακολούθησαν έγκαιρα την διαδικασία αντιμετώπισης και αποθεραπείας της νόσου.

Σημαντικές ήταν και οι δειγματοληψίες  που οργανώθηκαν σε κλειστές δομές και σε ομάδες συμπολιτών μας,  με στόχο τον άμεσο εντοπισμό των ασυμπτωματικών νοσούντων. Τέτοιες δομές ήταν το Σωφρονιστικό Κατάστημα «Αγίου Στεφάνου» και  τα σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων. Ομάδες  που εντάχθηκαν σε αυτή την πρωτοβουλία με τη συνεργασία τους ήταν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι  δομές και οι ομάδες αυτές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των δειγματοληψιών από  την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ προτού γίνει επίσημη ανακοίνωση από το αντίστοιχο υπουργείο Παιδείας. Όσον αφορά το αίσθημα της υγειονομικής ασφάλειας στον χώρο του εμπορίου, αξίζει να αναφερθεί η ένταξη  στην πραγματοποίηση των δειγματοληψιών  των επιχειρηματιών   και των  εργαζομένων του λιανεμπορίου και της εστίασης, αλλά και των οδηγών taxi στην πόλη της Πάτρας. Οι δράσεις αυτές είχαν έναν σκοπό: την θωράκιση της υγείας του πληθυσμού και την διατήρηση της Υγείας του Πληθυσμού, δηλ. της  Δημόσιας Υγείας σε σταθερά ικανοποιητικά επίπεδα.

Ιδιαίτερη ήταν και η συνεισφορά  προς τους  φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Ζήτησαν την συμβολή της 6ης ΥΠΕ στην πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων, όταν παρουσίασαν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων,  για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νόσου στις περιοχές τους.

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για τον νομό Ηλείας με την οργάνωση δειγματοληπτικών ελέγχων σε κεντρικά σημεία των πόλεων της Ηλείας, αλλά και σε περιφερειακές περιοχές, παραθαλάσσιες και ορεινές.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται  με rapid  tests από το κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ. Είναι μια ουσιαστική,  δημόσια, υγειονομική  παροχή και διενεργείται ΔΩΡΕΑΝ. Δεν επιβαρύνει οικονομικά τον πολίτη. Αντίθετα, συμβάλλει στην πρόκληση αισθήματος υγειονομικής ασφάλειας και της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας. Για μεγαλύτερη  πληθυσμιακή κάλυψη  και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, ορίστηκαν σταθερά σημεία διενέργειας των rapid test τόσο για την Πάτρα ( Επιμελητήριο Αχαΐας ) όσο και για τον Πύργο (κεντρική πλατεία Πύργου). Επίσης,  διευρύνθηκε το ωράριο στα σημεία αυτά  ( κατά τις ώρες 8:30 με 20:30  για το Επιμελητήριο Αχαΐας  και 09:00 με 17:00 στην κεντρική πλατεία Πύργου ). Ενώ, παράλληλα, με τη μορφή δορυφόρων λειτουργούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση στις  γειτονιές της Πάτρας και σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, αντίστοιχα.  

Επί συνόλου, ανακοινώνεται από τη  Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ότι στον νομό Αχαΐας διενεργήθηκαν 100.427 δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ (από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα) και στον νομό Ηλείας 38. 498, δειγματοληπτικοί έλεγχοι,  αντίστοιχα.

Η συνέχιση της οργάνωσης των δειγματοληπτικών ελέγχων αποτελεί εργαλείο επιδημιολογικής επαγρύπνησης.  Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ συνεχίζει την προσπάθεια σταθερά, σε καθημερινή βάση,  προκειμένου να έχει άμεση εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης των νομών ευθύνης της. Πολύ δε περισσότερο, στους δύο νομούς της χώρας που έφεραν τα πρώτα κρούσματα.”

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.