Γνωρίστε τη γενιά Alpha

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Θέμης Σαρανταένας

Πιστοποιημένος Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Ανάπτυξης Επιχειρήσεων

Η γενιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι το σύνολο ανθρώπων περίπου ίδιας ηλικίας. Η πάντα φορτισμένη αυτή λέξη χρησιμοποιείται πολλές φορές με νοσταλγικό τόνο (“η γενιά μας ήταν αλλιώς!”) ή άκρως επαναστατικό (“η γενιά μας θα τα αλλάξει όλα!”). Στον Δυτικό πολιτισμό, πολλές γενιές έχουν πλέον ονόματα.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε ακούσει για τους Millennials – οι περισσότεροι άλλωστε από τους αναγνώστες μου ανήκουν σε αυτή τη γενιά. Όμως, πόσο καλά ξέρετε τη γενιά Alpha (που είναι, φυσικά, τα παιδιά των Millennials);

Οι 8 γενιές του Δυτικού Κόσμου τα τελευταία 150 χρόνια

Πρώτα από όλα, ας ξεκινήσουμε με ένα μικρό πίνακα: τις 8 γενιές του Δυτικού Πολιτισμού τα τελευταία 150 χρόνια:

Lost Generation 1883-1900

Greatest Generation 1901-1927

Silent Generation 1928-1945

Baby Boomers 1946-1964

Generation X 1965-1980

Millennials 1981-1996

Generation Z 1997-2012

Generation Alpha 2013-2028

Οι χρονολογίες δεν είναι απόλυτες! Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και ότι οι γεννήσεις γίνονται σε ποιο μεγάλες ηλικίες πλέον και μπορεί τα παιδιά Ζ να είναι παιδιά των Χ και τα παιδιά Α να έχουνε γονείς Millenials.

Προσοχή όμως: εάν γεννηθήκατε το τελευταίο λεπτό της 31ης  Δεκεμβρίου του 1980, δεν σημαίνει ότι για 60 δευτερόλεπτα χάσατε το τραίνο των Millennials. Μπορεί κάλλιστα να συνδυάζετε χαρακτηριστικά και των 2 γενιών.

Η πρωτιά της γενιάς Alpha

Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ανθρώπινο μυαλό αναπτύχθηκε από τα εξωτερικά ερεθίσματα του πραγματικού κόσμου. Η γενιά Alpha είναι η πρώτη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας που χρησιμοποιεί, σε τόσο μεγάλο βαθμό ψηφιακές συσκευές στη μάθηση, το παιχνίδι και τη διάδραση με άλλα ανθρώπινα όντα.

Οι φόβοι των παλαιότερων γενεών

Όταν κάτι δοκιμάζεται για πρώτη φορά, κανείς δεν ξέρει το αποτέλεσμα. Πολλοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη γενιά Alpha: Το Google θα την αποβλακώσει. Τα smartphones θα την μετατρέψουν σε μια λεγεώνα από ζόμπι. Το Facebook και το Instagram θα της δώσουν τη χαριστική βολή, μετατρέποντάς την σε μία γενιά ναρκίσσων.

Οι αισιόδοξοι ωστόσο έχουν άλλη άποψη: η τεχνολογία θα βελτιώσει τις ικανότητες της γενιάς Alpha πέρα από ό,τι θεωρείτο ανθρωπίνως δυνατό και θα απελευθερώσει τα μυαλά των Alphas από μονότονες, επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο, θα τους επιτρέψει να ασχοληθούν με υψηλές, ενδιαφέρουσες ασχολίες (επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω).

Τα χαρακτηριστικά της γενιάς Alpha

Το σίγουρο για τη γενιά Alpha είναι ένα: η τεχνολογία δεν θα την επηρεάσει απλά, αλλά θα την ορίσει. Τα μυαλά της γενιάς αυτής θα αποκτήσουν όχι μόνο εξειδίκευση, αλλά και υπερειδίκευση στους τομείς που θα ασχοληθούν. Ο Homo Sapiens που “τα έκανε όλα” για να επιζήσει, θα είναι πλέον παρελθόν. Ετοιμαστείτε για μία γενιά super specialists.

Ακόμη, ετοιμαστείτε για μία γενιά που θα κάνει outsource ένα τεράστιο αριθμό ασχολιών στους υπολογιστές. Αυτόνομα οχήματα; Ήδη τα βλέπουμε να κινούνται. Έξυπνα σπίτια, ψυγεία, τηλεοράσεις και το προσωπικό AI του καθενός μας στο κινητό του; Υπόθεση μίας ή δύο δεκαετιών.

Πώς θα προσεγγίσει ο entrepreneur του μέλλοντος τη γενιά Alpha;

Οι Alphas είναι κάτι σημαντικότερο από την επόμενη γενιά. Είναι και ο επόμενοί σας πελάτες. Αν και κανείς δεν έχει κρυστάλλινη σφαίρα, προδιαγράφονται ήδη κάποια χαρακτηριστικά και trends για τη γενιά αυτή που λίγο πριν το 2030 θα αρχίσει να ενηλικιώνεται.

  • Χάρη στην τεχνολογία και στον προσωπικό τους ΑΙ (Artificial Intelligence – Τεχνητή Νοημοσύνη) που θα εκτελεί χρέη “γραμματέως”, οι εμπειρίες των Alphas θα είναι πιο προσωποποιημένες από ποτέ. Εάν το brand σας δεν προσωποποιεί, δεν έχει μέλλον.
  • Η τεχνολογία θα είναι ο βασικός και σε πολλές περιπτώσεις ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσετε τη γενιά Alpha.
  • Το video θα είναι κυρίαρχο στα πάντα. Θα ενημερώνει, θα κρίνει, θα διασκεδάζει και (όσο οργουελικό κι αν ακούγεται) θα δικάζει.
  • Το σημαντικότερο όλων: Δεν θα μπορέσετε ποτέ να προσεγγίσετε την γενιά Alpha με τους δικούς σας όρους, αλλά πάντα με τους δικούς της. Ετοιμαστείτε από τώρα, ώστε να είστε σε διαθεσιμότητα 24/7, τη στιγμή που κάποιος Alpha θα συμβουλευθεί το ΑΙ του για να φτάσει σε εσάς.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.