Μετάλλαξη Δ: Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο – Στο …στόχαστρο η Ηλεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καθώς το τέταρτο κύμα βρίσκεται υπό εξέλιξη, με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την αυστηρή τήρηση των μέτρων να αποτελούν τα ισχυρότερα «όπλα» θωράκισης του πληθυσμού, ήδη πέντε περιοχές της χώρας εκπέμπουν «σήμα κινδύνου» εξαιτίας της διασποράς του υπερμεταδοτικού στελέχους «Δέλτα».

Ειδικότερα τα ποσοστά θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων για κρούσματα που προκαλούν ανησυχία είναι αυτά που αφορούν σε Ρέθυμνο με 1,85% θετικότητα, Γρεβενά με 0,93%, Νότιο Τομέα Αθηνών με 0,84%, Ηλεία με 0,71% και Μύκονο με 0,65%. Μεγάλο είναι, όμως, το ποσοστό και στη Νάξο (0,58%), που επίσης αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Υπό τα δεδομένα αυτά, θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται ανοδική πορεία στους εμβολιασμούς, μετά την επιβράδυνση που διαπιστώθηκε το περασμένο διάστημα. Ειδικότερα και σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, τις τελευταίες ημέρες ενισχύεται η προθυμία των πολιτών, καθώς έχουν προγραμματιστεί 300.000 ραντεβού για την πρώτη δόση.

Επιδημιολογικός χάρτης

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τον επιδημιολογικό χάρτη, οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών των Κυκλάδων – με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Μυκόνου, της Πάρου και της Μήλου – έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό οχυρό έναντι του πανδημικού ιού καθώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αγγίζει το 86,93%, το 62,21% και το 76,02% αντίστοιχα.

Λαμβάνοντας, συνεπώς, υπόψη την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υπό την έννοια ότι οι μόνιμοι κάτοικοι – με έμφαση στους ηλικιωμένους – είναι προστατευμένοι. Και αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στην είσοδο νεαρών επισκεπτών αλλά και εποχικών υπαλλήλων.

Αντιθέτως, στη Νάξο οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 48,24%, καταγράφεται εντούτοις ανοδική αύξηση στη ζήτηση εμβολιασμού. Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο το 41,43% των κατοίκων έχουν λάβει μία μόνον δόση, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται σε 33,55% με την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς να δίνουν καθημερινή μάχη μέσω των τηλεοπτικών μηνυμάτων, της συνεχούς ενημέρωσης και των κινητών μονάδων, ώστε να πειστούν οι πολίτες ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών να κλείσουν ραντεβού με την… ανοσία.

Μη ικανοποιητική κρίνεται και η εμβολιαστική εικόνα στην Ηλεία, όπου το 48,40% των κατοίκων έχουν λάβει μία τουλάχιστον δόση εμβολίου, εντούτοις οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 38,65% με τους επιστήμονες να υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η μία μόνον δόση του εμβολίου έναντι της λοίμωξης Covid-19 δεν προστατεύει από το στέλεχος «Δέλτα».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.