«Ίχνη. Μια ηθοποιός του θεάτρου Οντίν στο δρόμο της μαθητείας και της παράστασης» της Ρομπέρτα Καρρέρι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Ρομπέρτα Καρρέρι, ηθοποιός και δασκάλα ηθοποιών, είναι  μία από τις βασικές συνεργάτιδες του Θεάτρου Οντίν και υπήρξε η τελευταία μαθητευόμενη που εκπαιδεύτηκε από τον ίδιο τον Εουτζένιο Μπάρμπα.

Το βιβλίο της Ρομπέρτα Καρρέρι «ΙΧΝΗ» έχει καθαρή δομή, σε τρία μέρη και ένα παράρτημα. Το πρώτο μέρος αποτελεί το κύριο σώμα του περιεχομένου, με την προσωπική και την επαγγελματική πορεία της ηθοποιού. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τη λεπτομερή περιγραφή του εργαστηρίου της και το τρίτο περιέχει δύο κείμενα σημαντικών θεωρητικών, σε πλήρη συνάφεια με την προηγούμενη ύλη. Το τελευταίο μέρος, ως παράρτημα, συγκεντρώνει ό,τι θα μπορούσε να ενισχύσει τον ενδιαφερόμενο στην έρευνά του.

Η Ρομπέρτα Καρρέρι αποτελεί το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα διαμόρφωσης του επινοητικού και πνευματώδους «σωματικού ηθοποιού». Ο Μπάρμπα, δίνοντας έμφαση στην προσωπική και ομαδική διαρκή άσκηση, τοποθετεί τον Ηθοποιό στο κέντρο της δημιουργίας του και τον παρομοιάζει με το μελάνι που καλλιγραφεί την παράσταση. Ένα υλικό ρευστό που μπορεί να «προδώσει» την όλη δημιουργία αν είναι πιο πηχτό ή αραιό από όσο πρέπει.

Η πορεία που καταγράφεται στα «Ίχνη» της Ρομπέρτα Καρρέρι, φανερώνει πόσο καθοριστικό είναι αυτό το υλικό το οποίο και η ίδια προσπάθησε να «γίνει», δημιουργώντας μέσα στο πλαίσιο του Θεάτρου Οντίν.  Αυτή η διαδρομή που αναπτύσσει στο βιβλίο της θα μπορούσε να ονομάζεται και «η ζωτική απόφαση του καλλιτέχνη».

Βασικός άξονας του βιβλίου είναι η αποκαλυπτική σχέση της με την «παρτιτούρα», δηλαδή με τον δικό της, μοναδικό σχεδιασμό σε ό,τι κάνει. Η Ρ. Καρρέρι επινοεί, δημιουργεί και διδάσκει  αποδεικνύοντας συνεχώς  τη δική της, προσωπική  «γραφή». Η αγωνία της και η ανάγκη της να την καταγράψει με γραπτό λόγο είναι ορατή στο κείμενό της. Για το θέατρο, αυτό το ντοκουμέντο αποτελεί ένα παιδαγωγικό τεκμήριο, καθώς ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν απόψεις περί  ηθοποιού ο οποίος θα πρέπει να λειτουργεί και να εκτελεί ως πειθήνιο εργαλείο μιας σκηνοθεσίας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.