Τζανάκης: Το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται από χθες το απόγευμα η χώρα καθώς η επιδημιολογική εικόνα έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Τα νέα κρούσματα σκαρφάλωσαν στα 1.797, αριθμός που μας γυρίζει πίσω στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι ο «ιός είναι εδώ και μας εκπλήσσει με τις μεταλλάξεις του. Κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα».

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια εξήγηση της δυναμικής αυτής», σημείωσε. «Πίσω από όλα αυτά σε μεγάλο ποσοστό ευθύνεται η μετάλαξη Δέλτα, εμείς του επιτρέψαμε να λειτουργήσει έτσι, με τη συμπεριφορά μας. Με τα πάρτι και τις διασκεδάσεις χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο».

Ο καθηγητής στάθηκε στους νέους που συνδέοονται με events, στους γάμους με πολλά άτομα, εν γένει η κατάλυση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αν σε αυτά κανείς προσθέσει τη μετάλλαξη «Δέλτα» είναι μπροστά σε μια εξίσωση που λύνεται.

«Το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα», προέβλεψε. «Θα δούμε νούμερα με 3.000 κρούσματα. Η μόνη μας ελπίδα είναι μέσω των πολλών τεστ και την επιδημιολογική επιτήρηση θα μπορέσουμε να κόψουμε τις ροές να βάλουμε σε καραντίνα τους πάσχοντες. Ο ιός αυτός είναι τρομακτικά μεταδοτικός ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις.», τόνισε.

«Είμαι σίγουρος ότι αντί να έχουμε ένα τέταρτο για να χαρακτηριστεί κανείς στενή επαφή, ίσως αρκούν 3-5 λεπτά», εξήγησε.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.