Παρουσιάζεται το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου ο Ελληνικός 20ος Αιώνας στο Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο εικοστός αιώνας δεν είναι ιστορικό αλλά πρακτικό παρελθόν. Ζούμε στις συνέχειες   και στις κληρονομιές του.  Ο   Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών, το βιβλιοπωλείο Discover και οι εκδόσεις Πόλις,  σας προσκαλούν σε μια  φιλική  συζήτηση με τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο για το βιβλίο του ο  Ελληνικός 20ος Αιώνας. Πέμπτη 8 Ιουλίου στο Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου στις 8:00 μμ.

Σε κανέναν αιώνα δεν μεταβλήθηκε κατά τη διάρκειά του τόσο ριζικά ο  τρόπος ζωής, η καθημερινή εμπειρία της πλειονότητας των ανθρώπων, όσο στον 20ό αιώνα. Ποιος είναι όμως ο δικός μας 20ός αιώνας; Μας αρκούν οι ιστορίες που γράφονται ως βιογραφία του έθνους ή που ενδιαφέρονται μόνο  για την πολιτική;

Στο βιβλίο αυτό, η ιστορία του ελληνικού 20ού αιώνα, που αρχίζει με τη δεκαετία των πολέμων 1912-1922 και φθάνει ως την είσοδο της Ελλάδας στην κρίση του 2010, αντιλαμβάνεται την Ελλάδα σαν ένα κύτταρο σε συνεχή μεταβολισμό με το περιβάλλον του. Μετακινεί συνεχώς τον φακό παρατήρησης, ώστε άλλοτε να κοιτάζει τις ελληνικές εξελίξεις πανοραμικά, μέσα από τις μεταβολές της παγκόσμιας ιστορίας, και άλλοτε να τις προσεγγίζει για να αναδείξει το ατομικό βίωμα. Είναι μια ιστορία που παρουσιάζει τη διεθνή δυναμική των γεγονότων που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, αλλά και τις διεθνείς περιδινήσεις που συμπαρασύρουν την Ελλάδα στην τροχιά τους. Που μας ζητά να δούμε σφαιρικά την ιστορία στις κοινωνικές, δημογραφικές, πολιτικές και πολιτισμικές της διαστάσεις. Μια ιστορία που έχει σημείο εκκίνησης τον σύγχρονο ιστορικό προβληματισμό.

Θα συνομιλήσουν με τον συγγραφέα

η Σία Αναγνωστοπούλου, Ιστορικός, Καθηγήτρια Παντείου, Βουλεύτρια

η Μίνα Πετροπούλου, Φιλόλογος, Δρ. Κοινωνιολογίας

ο Παντελής Κυπριανός, Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης και των Πολιτικών Ιδεών,  Πανεπιστημίου Πατρών και το κοινό.

Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της πανδημίας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.