Η «αληθινή απολογία του Σωκράτη» στο θεατράκι της Μαρίνας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η «αληθινή απολογία του Σωκράτη» ανεβαίνει από την Παρασκευή 9 έως και  Δευτέρα 12 Ιουλίου, για τέσσερις ημέρες (9,10,11,12)  στις 9.30’ το βράδυ, υπο την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, στο «θεατράκι της Μαρίνας», από τον  «Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο» σε συμπαραγωγή με την Θεατρική Εταιρεία «ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ».

Πρόκειται για μία παράσταση μέσα από την οποία παρουσιάζεται ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του ποιητή Κώστα Βάρναλη . Η ταυτότητα και τα στοιχεία που κυριαρχούν σε αυτή, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της με τη συμμετοχή της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνας Γεροπαναγιώτη.

Ο Βάρναλης διασκευάζει την πλατωνική απολογία του Σωκράτη και χρησιμοποιεί την παρηκμασμένη αθηναΐκή δημοκρατία και την καταδίκη του ιδεαλιστή φιλόσοφου ώστε να μιλήσει για τα προβλήματα της εποχής του 30’. Η «ΑΠΟΛΟΓΙΑ» γράφτηκε σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια στην « δημοκρατία» του ιδιώνυμου και των διάφορων στρατιωτικών κινημάτων που είχαν προσβάλει σοβαρά τις συνταγματικές ελευθερίες του πολίτη και είχανε διαφθείρει το δημόσιο βίο, καθώς και την «κοινή γνώμη» του κοπαδιού,των «προδομένων ελλήνων» που η άρχουσα τάξη αποπροσανατολίζει ώστε να μην μπορούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Ο Σωκράτης στο τέλος αφού περάσει από την κριτική της κοινωνίας στην αυτοκριτική για τα λάθη και της ζημίες της φιλοσοφίας του, θα γίνει κήρυκας της πανανθρώπινης ελευθερίας και δικαιοσύνης .

Παρά τα 90 χρόνια που πέρασαν , το κείμενο παραμένει επίκαιρο και οι κοινωνικοί τύποι που παρουσιάζονται και σατιρίζονται συνεχίζουν να ταλανίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

Όπως τονίζει  ο σκηνοθέτης της Παράστασης Γεράσιμος Ντάβαρης, πρόθεση του είναι να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο διονυσιακό-σατιρικό στοιχείο του κειμένου και στο καυστικό χιούμορ που αναδύεται από το κείμενο του Βάρναλη προσθέτοντας μελοποιημένα σατιρικά ποιήματα από ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και τα μισά του 20ου,δίνοντας ένα αποτέλεσμα που θα προσομοιάζει με το ύφος μουσικοθεατρικής παράστασης με επιθεωρησιακά στοιχεία.

Στην παράσταση παίζεται ζωντανά μελοποιημένη ποίηση των, Βάρναλη, Λασκαράτου, Σουρή, Άμβλιχου , Πανά , Γιαλαμά σε πρωτότυπη μουσική.

Η διάρκεια της παράστασης είναι περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Γεράσιμος Ντάβαρης

Μουσική : Γιώργος Αθανασακόπουλος

Εικαστική επιμέλεια – Αφίσα : Αλέξης Φραγκούλης

Διανομή

Σωκράτης : Γεράσιμος Ντάβαρης

Φωνή λαού : Χρήστος Γιαχαλής, Γεωργία Μασαρά, Αντριάνα Παπανδρέου

Μουσικοί

Μαντολίνο-φωνητικά : Σωτήρης Γκλαβάς

Ερμηνεία- Φωνητικά: Τέτη Ζέρβα

Κιθάρα – Τραγούδι : Γιώργος Αθανασακόπουλος

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ προπώληση, 14 ευρώ στο ταμείο του Θεάτρου, 12 ευρώ Μειωμένο

Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Σκέψη, Κλ. Οικονομου 7, 2691 060783

Πληροφορίες :6949613771, 6998124251

Παραγωγή : Πολυχώρος Πολιτισμού Μηχανουργείο, Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.