Απογραφή: Θα κερδίσει το Ηράκλειο την Πάτρα; Πιθανά να χαθεί η θέση της 3ης πόλης στη χώρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έτος γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών το 2021, την οποία διενεργεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ξεκινώντας από την καταγραφή κτιρίων και στη συνέχεια με την απογραφή του πληθυσμού.

Η απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών θα διενεργηθεί μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2021, κυρίως μέσω αυτοαπογραφής των νοικοκυριών με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Η απογραφή πληθυσμού έχει ιδιαίτερη αξία για την Πάτρα, η οποία καταγράφει μια διαρκώς φθίνουσα πορεία μονίμων κατοίκων. Στην Πάτρα η απογραφή του 2001 μέτρησε 182.910 άτομα και του 2011 177.245, που σημαίνει ότι ο πληθυσμός μειώθηκε τη συγκεκριμένη δεκαετία κατά 5.665 άτομα. Ωστόσο, οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες για την φετινή απογραφή. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, κατά την προσεχή απογραφή, αναμένεται να καταγραφεί μια ανατροπή στη σειρά πληθυσμιακής κατάταξης των δήμων, όπου το Ηράκλειο, όπως όλα δείχνουν, θα τερματίσει τρίτο πίσω από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θέση που έως τώρα κατείχε η Πάτρα.

«Το Ηράκλειο και η Κρήτη ολόκληρη έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι από τις πιο δυναμικές περιοχές της χώρας οικονομικά με θετικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Αυτό σημαίνει ότι έχει και περισσότερο νεανικό πληθυσμό. Επομένως, είναι πολύ πιθανόν το Ηράκλειο σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή να κερδίσει πληθυσμό και να πάρει τη θέση της Πάτρας», είχε δηλώσει σχετικά ο καθηγητής Δημογραφίας.

Να σημειωθεί ότι, ο Δήμος του Ηρακλείου της Κρήτης, καταγράφει αυξητική τάση πληθυσμού στις απογραφές. Σύμφωνα με τα στοιχεία στην απογραφή του 2011, κατεγράφησαν στην πόλη της Κρήτης 146.747 άτομα έναντι 136.176 άτομα στην απογραφή του  2001.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.