Η «αληθινή απολογία του Σωκράτη» στο Θεατράκι της Μαρίνας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η «αληθινή απολογία του Σωκράτη» ανεβαίνει την Παρασκευή 9 και τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, στις 9.30’ το βράδυ, υπο την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, στο «θεατράκι της Μαρίνας», από τον  «Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο» σε συμπαραγωγή με την Θεατρική Εταιρεία «ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ».

Πρόκειται για μία παράσταση μέσα από την οποία παρουσιάζεται ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του ποιητή Κώστα Βάρναλη . Η ταυτότητα και τα στοιχεία που κυριαρχούν σε αυτή, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της με τη συμμετοχή της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνας Γεροπαναγιώτη.

΄Όπως τονίστηκε, «Ο Βάρναλης διασκευάζει την πλατωνική απολογία του Σωκράτη και χρησιμοποιεί την παρηκμασμένη αθηναΐκή δημοκρατία και την καταδίκη του ιδεαλιστή φιλόσοφου ώστε να μιλήσει για τα προβλήματα της εποχής του 30’. Η «ΑΠΟΛΟΓΙΑ» γράφτηκε σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια στην « δημοκρατία» του ιδιώνυμου και των διάφορων στρατιωτικών κινημάτων που είχαν προσβάλει σοβαρά τις συνταγματικές ελευθερίες του πολίτη και είχανε διαφθείρει το δημόσιο βίο, καθώς και την «κοινή γνώμη» του κοπαδιού,των «προδομένων ελλήνων» που η άρχουσα τάξη αποπροσανατολίζει ώστε να μην μπορούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Ο Σωκράτης στο τέλος αφού περάσει από την κριτική της κοινωνίας στην αυτοκριτική για τα λάθη και της ζημίες της φιλοσοφίας του, θα γίνει κήρυκας της πανανθρώπινης ελευθερίας και δικαιοσύνης .

Παρά τα 90 χρόνια που πέρασαν , το κείμενο παραμένει επίκαιρο και οι κοινωνικοί τύποι που παρουσιάζονται και σατιρίζονται συνεχίζουν να ταλανίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

Όπως τόνισε ο σκηνοθέτης της Παράστασης Γεράσιμος Ντάβαρης, πρόθεση του είναι να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο διονυσιακό-σατιρικό στοιχείο του κειμένου και στο καυστικό χιούμορ που αναδύεται από το κείμενο του Βάρναλη προσθέτοντας μελοποιημένα σατιρικά ποιήματα από ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και τα μισά του 20ου,δίνοντας ένα αποτέλεσμα που θα προσομοιάζει με το ύφος μουσικοθεατρικής παράστασης με επιθεωρησιακά στοιχεία.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη με αφορμή και το γεγονός ότι η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, εξέφρασε την αμέριστη στήριξη στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, οι οποίοι για δεύτερη χρονιά συνεχίζουν να δοκιμάζονται σκληρά από την ανεργία, την έλλειψη εισοδήματος, την έλλειψη επαφής με την τέχνη και το κοινό, σημειώνοντας ότι πίσω από τις φωταψίες και τα σκηνικά  κρύβεται η κοπιαστική δουλειά των ηθοποιών. «Ηθοποιός, ό,τι κι αν πεις, είναι καημός πολύ πικρός», όπως το τραγουδούσε ο Χορν, είπε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, και γι’ αυτό δίκαια οι ηθοποιοί και γενικότερα οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό κέρδισαν με τους αγώνες τους το προηγούμενο διάστημα τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση του λαϊκού κόσμου, για το συντριπτικό πλήγμα που δέχονται αυτήν την περίοδο. Και δίκαια θα πρέπει να συνεχίσουν να την έχουν. Εννοείται λοιπόν ότι το Διεθνές φεστιβάλ Πάτρας δίνει βήμα στα καλλιτεχνικά σχήματα της πόλης μας, όσο μας το επιτρέπουν τα οικονομικά μας . Είμαι δε σίγουρη – συμπλήρωσε – ότι θα απολαύσουμε μια εξαιρετική παράσταση.

Στην παράσταση παίζεται ζωντανά μελοποιημένη ποίηση των, Βάρναλη, Λασκαράτου, Σουρή, Άμβλιχου , Πανά , Γιαλαμά σε πρωτότυπη μουσική.

Η διάρκεια της παράστασης είναι περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Γεράσιμος Ντάβαρης

Μουσική : Γιώργος Αθανασακόπουλος

Εικαστική επιμέλεια – Αφίσα : Αλέξης Φραγκούλης

Διανομή:

Σωκράτης : Γεράσιμος Ντάβαρης

Φωνή λαού : Χρήστος Γιαχαλής, Γεωργία Μασαρά, Αντριάνα Παπανδρέου

Μουσικοί:

Μαντολίνο-φωνητικά : Σωτήρης Γκλαβάς

Ερμηνεία- Φωνητικά: Τέτη Ζέρβα

Κιθάρα- Τραγούδι : Γιώργος Αθανασακόπουλος

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ προπώληση, 14 ευρώ στο ταμείο του Θεάτρου, 12 ευρώ Μειωμένο

Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Σκέψη, Κλ. Οικονομου 7, 2691 060783

Πληροφορίες :6949613771, 6998124251

Παραγωγή : Πολυχώρος Πολιτισμού Μηχανουργείο, Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.