Β.Κικίλιας από την Πάτρα: 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια στην πρόληψη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για την μεγαλύτερη και σοβαρότερη κρίση που αντιμετώπισε η χώρα και την ετοιμότητα του Εθνικού συστήματος Υγείας, τον σχεδιασμό του προγράμματος εμβολιασμού και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον τομέα της Υγείας μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο Regional Growth Conference που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας πήγε καλά, θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάποια πράγματα καλύτερα, βεβαίως και έγιναν λάθη, όμως κανείς δεν είχε προσδοκία για αυτό το αποτέλεσμα, κανείς δεν πίστευε ότι το ΕΣΥ θα άντεχε. Και είμαστε πολύ υπερήφανοι που το ΕΣΥ άντεξε και έμεινε όρθιο», τόνισε ο υπουργός. «Ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Έγιναν πράγματα τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη μεταπολίτευση: συνεφημέρευση ιδιωτικών κλινικών με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, γιατροί του ιδιωτικού τομέα, ανάδειξη των δυνατοτήτων των επιστημόνων μας, των ιατρών του ΕΣΥ, των νοσηλευτών, του λοιπού προσωπικού», σημείωσε ο κ.Κικίλιας, ενώ σχετικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού είπε: «Σχεδιάσαμε αν όχι το καλύτερο σίγουρα πάντως ένα από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμού στην Ευρώπη».

Ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη των προληπτικών εξετάσεων και υπογράμμισε: «Υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε σε κάθε συμπολίτη μας τη δυνατότητα να μπορεί να κάνει προληπτικές εξετάσεις δωρεάν και νωρίς στη ζωή του, με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει σε πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα πρόληψης, το Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», που είναι κοστολογημένο με 1 δισ. για τα επόμενα 5 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται ένα τέτοιο πρόγραμμα πρόληψης. Έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη θνητότητα, τη νοσηρότητα, τους δείκτες στα νοσοκομεία μας, θα δώσει ανάσες στο ΕΣΥ στα επόμενα χρόνια και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Ελλήνων».

Όπως σημείωσε «η κεντρική ιδέα της μεταρρύθμισης είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη αντί να τρέχει αμέσως σε ένα νοσοκομείο, να μπορεί να πάει σε μια δομή πρωτοβάθμιας υγείας: Κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ, αγροτικά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία, δημοτικά ιατρεία και οι ιδιώτες γιατροί που αποτελούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα σε πάνω από 70% ποσοστό».

Σε ό,τι αφορά τους πόρους από το Τάμειο Ανάκαμψης ο κ.Κικίλιας είπε ότι ένα μεγάλο μέρος αναλογεί στην υγεία και ότι σχεδιάζεται η κτηριακή, ενεργειακή, ψηφιακή και από πλευράς εξοπλισμού αναβάθμιση του ΕΣΥ. «Πρέπει να τρέξουμε τα τεχνικά έργα, πρέπει γρήγορα να παρουσιαστεί ο χάρτης υγείας. Πρέπει να γίνει μία ποιοτική και επιστημονική αποτίμηση των πραγματικών αναγκών και των δυνατοτήτων οι οποίες υπάρχουν», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι θα δοθούν κίνητρα στους γιατρούς και τις οικογένειές τους για να εργαστούν στην περιφέρεια ή σε ακριτικές περιοχές.

«Αυτοί είναι οι άξονες για το ΕΣΥ της νέας εποχής: Δημόσια Υγεία, screening, πρωτοβάθμια περίθαλψη, νέος χάρτης υγείας, διασυνδεσιμότητα», είπε εξηγώντας ότι η διασυνδεσιμότητα αφορά τη δυνατότητα να μπορεί το σύστημα να «βλέπει» εξετάσεις ψηφιακές, ακτινογραφίες, μαγνητικές, αξονικές και εργαστηριακές, ενσωματώνοντας τη δυνατότητα να έχουμε από ψηφιακά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις γιατρών, μέχρι ψηφιακό φάκελο ασθενούς.

Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμη ότι εγκαινιάστηκε μια καινούργια σχέση στο ΕΣΥ της νέας εποχής, των πολιτών με το ελληνικό Δημόσιο. «Ο τρόπος που με τάξη πήγαν οι συμπολίτες μας στα εμβολιαστικά κέντρα, είτε Κέντρα Υγείας, είτε νοσοκομεία, είτε mega centers και τους υποδέχθηκαν και τους εμβολίασαν οι επαγγελματίες μας της υγείας με αγάπη, επαγγελματισμό, αξιοπρέπεια και ένα χαμόγελο. Έτσι, η αίσθηση που έχει πλέον η ελληνική κοινωνία είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο, και δη το υπουργείο Υγείας και οι δομές του, τη σέβεται», τόνισε.

«Αυτή για εμένα είναι μια πάρα-πάρα πολύ σημαντική παρακαταθήκη, αφού το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φτιαχτεί για αυτούς που δεν έχουν και δεν μπορούν κατά κύριο λόγο και θα συνεχίσει να είναι πυλώνας του κοινωνικού Κράτους. Πυλώνας της βοήθειας και της στήριξης των αναξιοπαθούντων και όλων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι προστρέχουν σε αυτό. Αν συνυπολογίσει και βάλει κανείς μαζί, τη δύναμη που μπορούν να δώσουν και όλες οι υπόλοιπες δομές Υγείας μαζί με το ΕΣΥ, καταλαβαίνει πως στους επόμενους μήνες και χρόνια θα σχηματιστεί το ΕΣΥ της νέας εποχής», πρόσθεσε.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.