Προνόμια για εμβολιασμένους προ των πυλών – Σκέψεις ακόμη και για λοταρία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πιο κοντά στην παροχή προνομίων και διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση. «Κάντε λίγη υπομονή». Με αυτή τη φράση να απαντώντας σε ερώτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσει, Oι οποίες ίσως γίνουν τη Δευτέρα (28.06.2021).

Η Δευτέρα, άλλωστε, είναι μια ακόμα μέρα άρσης μέτρων αφού από τις 28 Ιουνίου αποχαιρετούμε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (σ.σ. 01:30 με 05:00) και οι εργαζόμενοι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν υποχρεούνται σε self test. Προ των πυλών, όμως, είναι κι άλλα προνόμια για όσους έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, που εδώ και μερικά 24ωρα, με κάθε τρόπο, διαμηνύει ότι ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο για να αντιμετωπιστεί η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως έως τα τέλη Αυγούστου η παραλλαγή αυτή θα έχει επικρατήσει και γι’ αυτό «τρέχει» η συζήτηση για κίνητρα ώστε κάποιος να εμβολιαστεί.

Μιλώντας στο Mega, o κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου», είπε και πρόσθεσε:

«Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία.

Όταν όμως στο κλειστό χωρό θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε.

Κίνητρα βεβαίως προς τους εμβολιασμένους ήδη ισχύουν, καθώς οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει το εμβόλιο απαλλάσσονται από το self test, από την καραντίνα σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ και η μετακίνηση στα νησιά γίνεται ελεύθερα. Τα παραπάνω κίνητρα αναμένεται να επεκταθούν, με τις τελικές αποφάσεις ωστόσο να μην έχουν ακόμα «κλειδώσει», κάτι που πιθανότατα θα γίνει εντός του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής:

Αύξηση της πληρότητας των τετραγωνικών για τις επιχειρήσεις που θα βάζουν εντός του κλειστού χώρου που διαθέτουν μόνο τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Το συγκεκριμένο μέτρο αυτομάτως αποκλείει από πολλούς χώρους τους μη εμβολιασμένους.

Ετερο κίνητρο που μπορεί να ενεργοποιηθεί είναι η συμμετοχή σε μη εμβολιασμένους σε μαζικές δραστηριότητες –όπως για παράδειγμα οι συναυλίες– μόνο με την επίδειξη rapid test ή μοριακού, το οποίο βεβαίως θα επιβαρύνει την τσέπη τους.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται στους εργαζομένους που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο να είναι υποχρεωτική η διενέργεια μία ή δύο φορές την εβδομάδα rapid test.

Τέλος, ακόμα ένα μέτρο που εξετάζεται και αφορά κυρίως τους νέους είναι κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ η διενέργεια κάποιου είδους λοταρίας ή «δώρου» που θα αφορά τους νέους. Ακόμα ένα κίνητρο που θεωρείται πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί είναι η προτεραιότητα για είσοδο στα γήπεδα σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Αρχής γενομένης από τα εισιτήρια διαρκείας. Η γενική φιλοσοφία πάντως είναι πως ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμένοι θα έχουν πολύ ευκολότερη ζωή από τους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι δεν θα αποκλείονται από δραστηριότητες, αλλά θα τις κάνουν με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.