Πάτρα: Ανησυχία για την επέκταση του καταυλισμού των ρομά – Επιστολή σε Αστυνομία, Περιφέρεια και Δήμο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έντονα αντιδρά ο σύλλογος Εγλυκάδας «Η Μεταμόρφωση Σωτήρος» για την ολοένα επέκταση του καταυλισμού των ρομά στην περιοχή του Ριγανοκάμπου.

Συγκεκριμένα η επιστολή που έστειλαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς έχει ως εξής:

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ

«Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ»

Οδός Ηρακλέους 138 – τ.κ. 26335 ΠΑΤΡΑ

Πληρ.: Δ. Δημητρόπουλος

e-mail: dimdimitropoulos161@gmail.com

 

Πάτρα 08-06-2021                                                    Αριθ. πρωτ.: 02

 

 

 

Προς

Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας & Γ΄ Αστυνομικό Τμήμα
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Δήμο Πατρέων
Πολεοδομικό Γραφείο Πατρών
Πυροσβεστική υπηρεσία
ΕΤΑΔ
Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Θέμα: Καταυλισμός Ρηγανόκαμπου – παράνομη επέκταση

 

Κύριοι,

Σε συνέχεια ανάλογης επιστολής μας τον Ιούλιο του 2019 με την παρούσα σας παρουσιάζουμε τις  τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την οικιστική αύξηση του  παράνομου καταυλισμού του Ριγανόκαμπου, γεγονός το οποίο είναι άκρως ανησυχητικό.

Γι αυτό το λόγο σας παρουσιάζουμε αεροφωτογραφία του μηνός .Ιανουαρίου 2021  και πρόσφατη η οποία λήφθηκε στις 2/6/2021.

Από τις αεροφωτογραφίες  φαίνεται καθαρά η κατασκευή 5 νέων μονίμων οικιστικών κατασκευών στη βορειοανατολική πλευρά των υφιστάμενων μέχρι προσφάτως αυθαίρετων κατασκευών,  γεγονός που αποδεικνύει εκτός των άλλων οι οι συγκεκριμένοι οικιστές όχι απλά αυθαιρετούν, αλλά στην κυριολεξία κάνουν ό,τι θέλουν ανενόχλητοι καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας. Κατά τα άλλα επιθυμούν διακαώς την εφαρμογή του νόμου στην απόδοση των κοινωνικών επιδομάτων αφού με αυτά καταφέρνουν και βιοπορίζονται.  Οι νόμοι όμως είναι για να εφαρμόζονται όχι κατ επιλογή αλλά χωρίς καμία διάκριση των πολιτών.

Γιατί η Αστυνομία διστάζει να επιτηρήσει το χώρο με αποτέλεσμα την αύξηση των παραπηγμάτων τα τελευταία χρόνια; Ποιος την εμπόδισε να κάνει κάνει τη δουλειά της;
Ενημερώθηκε η Πολεοδομία από την Αστυνομία για τις νέες αυθαίρετες κατασκευές, ως είχε υποχρέωση;
Συνελήφθη έστω και ένας  παρανομών για τις αυθαίρετες αυτές κατασκευές  και κινήθηκε η διαδικασία  εις βάρος του με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο;
Το  Πυροσβεστικό Σώμα έχει επέμβει  για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ό,τι είναι επικίνδυνο για να προξενήσει  πυρκαγιά να απομακρυνθεί από τον καταυλισμό;
Γιατί το Πολεοδομικό γραφείο Πατρών δεν προβαίνει αμέσως στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών, αφού αυτές είναι σταθερές;
Γιατί το Πανεπιστήμιο δεν επιβλέπει το χώρο του και τον έχει εγκαταλήψει στην τύχη του με αποτέλεσμα από τότε που παραχωρήθηκε από το Δημόσιο η έκταση και μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια αξιοποίησής του. Γνωρίζουν ότι οι πυρκαγιές ξεκινούν σχεδόν πάντα από το χώρο τους;
Γιατί η ΕΤΑΔ κρατάει αυτόν τον χώρο με νύχια και με δόντια και δεν προβαίνει στην παραχώρηση στην αυτοδιοίκηση  όπως επί σειρά ετών ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής  και η αυτοδιοίκηση; Γιατί δεν εφαρμόζει έστω και κατ ελάχιστον μέτρα προστασίας για τους  γύρω διαμένοντες κατοίκους με αποτέλεσμα αυτοί να υφίστανται όλες τις συνέπειες (κίνδυνοι από τη παραβατικότητα, τις πυρκαγιές, τις απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες και άλλα).

Οι κάτοικοι έχουν εξαντλήσει πλέον την υπομονή τους σχετικά με την διαιώνιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης που λειτουργεί σε βάρος τους αλλά και σε βάρος της ομάδας  των Ρομά που δαβιούν εκεί.  Η  ανοχή απέναντι σε μια κατάσταση που είναι παράνομη και αντικοινωνική εν έτει 2021 πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Ο χώρος, είναι γνωστόν ότι έχει συγκεκριμένες χρήσεις γης και η τρέχουσα νομοθεσία επιβάλλει την μεταστέγαση και αποκατάσταση των εκεί διαβιούντων.

Κύριοι,

Δηλώνουμε ως εκπρόσωποι των  κατοίκων της Ε γλυκάδος, ότι “δεν πάει άλλο”.

Ήρθε η ώρα ο κάθε υπεύθυνος φορέας  να αναλάβει τις ευθύνες  που του ανήκουν, αναλαμβάνοντας επιτέλους δράση για την εξάλειψη του φαινομένου, την κατάργηση του παράνομου καταυλισμού και την απόδοση του ευρύτερου χώρου στην πόλη για τη δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου.

Ζητάμε την άμεση κατεδάφιση  των προσφάτως ανεγερθέντων αυθαίρετων κατασκευών και τη διερεύνηση της προέλευσης των εγκατασταθέντων.

Σας καλούμε και σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε.

Καλούμε επίσης την ΕΤΑΔ  ως διαχειριστή της ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου να προστατέψει τον χώρο  με κάθε ν΄μιμη ενέργεια.  Να προβεί στον καθαρισμό του χώρου μειώνοντας τους κινδύνους πυρκαγιάς,   διότι σε περίπτωση μη έγκαιρου ελέγχου θα θρηνήσουμε θύματα. Τέλος να ξεκαθαρίσει  τη θέση της σε σχέση με τα αιτήματα  των φορέων της τοπικής και  περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την παραχώρηση του χώρου και την αξιοποίησή του σε θεματικό πάρκο προς όφελος της Πόλης  και της ευρύτερης περιοχής.

Η εμμονή της ΕΤΑΔ στην άρνηση ενός εποικοδημητικού διαλόγου για το μέλλον αυτού του χώρου,που ως πρώην σκουπιδότοπος, ενταγμένος στους δασικούς χάρτες και με εγκαταλειφθείσα  κοίτη χειμμάρου πολύ μιρκή οικονομική αξία έχει, μας βάζει σε σκέψεις που δεν συνάδουν στην καλώς εννοούμενη συνεργασία για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι.

Ο σκουπιδότοπος να αποδοθεί στην πόλη και τους κατοίκους της.

Ο άθλιος καταυλισμός να καταργηθεί και η μεταστέγαση – αποκατάσταση των Δημοτών Ρομά θα γίνει ώστε να ζήσουν και αυτοί σε καλύτερες συνθήκες και να ενσωματωθούν στον κοινωνικό ιστό.

Ο χώρος αυτός θα αξιοποιηθεί γιατί το θέλουν οι κάτοικοι αυτής της πόλης και θα το πραγματοποιήσουν, κόντρα σε κάθε αναχρονιστική αντίληψη που θέλει το δημόσιο να κατέχει και να διατηρεί αναξιοποίητο όποιο χώρο ωσάν να θέλει να εκδικηθεί τους ίδιους  τους πολίτες του.

Με τιμή

Το Δ. Σ. του Συλλόγου

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.