Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τετ α τετ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις σχέσεις με την Τουρκία αναμένεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα (14.06.2021).

Το τετ α τετ που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις 17:05 το απόγευμα της Δευτέρας (14.06.2021) στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των ηγετών των χωρών – μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες θα μιλήσουν ανοιχτά μόνοι τους, χωρίς την παρουσία υπουργών – είτε Άμυνας είτε Εξωτερικών – και αντιπροσωπειών.

Μητσοτάκης στο France 24 για τα ελληνοτουρκικά 

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, και ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Είμαστε και οι δύο μέλη της Συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές – ως μέλη της συμμαχίας – αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».
Για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

«Θα ζήσουμε δίπλα – δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει αναλυτικά ως εξής (σε ώρες Ελλάδος):

12.55: Άφιξη του Πρωθυπουργού στην έδρα του ΝΑΤΟ.

13.20: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

13.35: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

14.00-17.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

17.05: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.