Ξεκίνησε σήμερα η καταβολή των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κλειδί για τις αυξήσεις στην τσέπη το ύψος της προσωπικής διαφοράς – 10.800 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν καθαρές αυξήσεις στην τσέπη μεσοσταθμικά 74 ευρώ.

Από χθες το απόγευμα μαζί με τις συντάξεις του Ιουλίου άρχισαν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νέων συνταξιούχων του δημοσίου (που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016) οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Σημειώνουμε ότι οι πληρωμές αφορούν μόνο τις αυξήσεις και όχι τα αναδρομικά τα οποία πιθανότατα θα καταβληθούν τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 10.800 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν καθαρές αυξήσεις στην τσέπη μεσοσταθμικά 74 ευρώ.

Ωστόσο σε επιμέρους κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (π.χ. δικαστικοί) οι αυξήσεις φτάνουν τα 451 ευρώ, ενώ οι ένστολοι θα δουν αυξήσεις έως και 192 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2021 οι συντάξεις του Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ, για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/10/2019, απονέμονται με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του ν.4670/2020. Οι παραπάνω συνταξιούχοι πληρώνονται ήδη με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από τον Μάρτιο 2021 ενώ τον Απρίλιο 2021 καταβλήθηκαν και τα οφειλόμενα αναδρομικά τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μην διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στο λογαριασμό τους.

Για παράδειγμα συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με το νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στο λογαριασμό του..

Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένεται να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά το 2023 που όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου θα επανέλθουν οι αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των οποίων η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη της αύξησης θα έχουν όφελος μόνο στα χαρτιά και όχι στην τσέπη. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Εμβόλιμη πληρωμή για συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα

Αύριο Τετάρτη 30 Ιουνίου θα καταβληθούν εκτός απροόπτου με εμβόλιμη (όχι τακτική) πληρωμή τα αναδρομικά έως και 21 μηνών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες, πρώην ΟΑΕΕ ).

Οι μηνιαίες αυξήσεις θα δοθούν έναν μήνα αργότερα, στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα πιστωθούν αυξήσεις δύο μηνών (αύξηση σύνταξης Ιουλίου και αύξηση σύνταξης Αυγούστου).

Εως 220 ευρώ μηνιαίως ανέρχονται οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, ενώ έως 100 ευρώ αύξηση πρέπει να υπολογίζουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ.

Αργότερα τα αναδρομικά για τους παλαιούς συνταξιούχους

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΦΚΑ καταβάλει προσπάθεια προκειμένου να πληρωθούν νωρίτερα από το Σεπτέμβριο τις αυξήσεις και τα αναδρομικά σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους ( που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2016) και έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Από σήμερα οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν ξεκινήσει την επεξεργασία των αρχείων για τον επαναυπολογισμό των κύριων συντάξεων. Στόχος είναι να πληρωθούν τουλάχιστον οι παλαιοί συνταξιούχοι του δημοσίου τα ποσά που δικαιούνται τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις του Αυγούστου και οι παλαιοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα τέλος Αυγούστου με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.