Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: Δεν πετάμε ακόμη τις μάσκες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας.

Η ενημέρωση γίνεται από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, Νίκος Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ύφεση στο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα
Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. 9.500 νέα κρούσματα διαπιστώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, τα μισά από τα οποία μέσω self test και αφορούσαν σε ασυμπτωματικούς σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος όρος την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε στα 13 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι σήμερα στα 36 έτη που σημαίνει πως η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, αλλά και ότι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί δεν προσβάλλονται από τον ιό.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, τονίζει η λοιμωξιολόγος. «Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα έχουμε περίπου 7.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, 700 στη Θεσσαλονίκη, 450 στη Λάρισα και 300 στην Αχαΐα» είπε.

Η διασπορά του κορωνοϊού δεν έχει ακόμη ελεχθεί
Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η διασπορά του ιού δεν έχει ακόμη ελεγχθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως οι νέες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού είναι μικρότερες από από τα εξιτήρια. Υπολογίζεται κατά μέσο όρο πως γίνονται 194 νέες εισαγωγές την ημέρα.

Επιπλέον, περίπου 2.200 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα. Όπως είπε, 2 στους 3 είναι ενήλικες άνω των 50 ετών, άτομα που απλά και μόνο λόγω ηλικίας έχουν πιθανότητες να νοσήσουν βαριά. Για μια ακόμη φορά η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.

56% πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ
Η κα. Παπαευαγγέλου κάλεσε τους πολίτες, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμένων στις μεγάλες ηλικίες. Αναφερόμενοι στους διασωληνωμένους, σημείωσε πως σήμερα 56% κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες με τις προβλέψεις να δείχνουν σημαντική βελτίωση τις επόμενες εβδομάδες.

Η λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για αισιοδοξία απέναντι στην πανδημία. Όπως είπε, όλοι μας, γνωρίζοντας καλά ότι μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία όλοι πρέπει να έχουμε το νου μας. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το φετινό καλοκαίρι με αυτό του 2020» είπε.

Ωστόσο, τόνισε πως είμαστε ακόμη μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας και κάλεσε τους πολίτες «να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου θα επιλέγουμε αυτά που μας ευχαριστούν, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Η ξενοιασιά θα αργήσει να έρθει. Όσο κυκλοφορεί ο ιός ανάμεσά μας είναι απαραίτητο να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτόν».

Εκκληση σε νέους να εμβολιαστούν άμεσα
Κλείνοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου απευθύνθηκε ειδικά στους νέους κάτω των 40 ετών, την ηλικιακή ομάδα όπου σήμερα καταγράφονται τα υψηλότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Οι όποιοι περιορισμοί εξακολουθούν να υπάρχουν έχουν στόχο τον έλεγχο της πανδημίας, είπε και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση σε εσάς να προσέλθετε το συντομότερο δυνατό (προκειμένου να εμβολιαστείτε), μην το αμελήσετε με το σκεπτικό ότι η νόσος είναι ήπια στις μικρότερες ηλικίες και εφόσον είναι εφικτό προγραμματίστε τον εμβολιασμό πριν φύγετε για διακοπές».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.