Δεν πρόλαβε να ανοίξει την πόρτα της φυλακής της

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η γνωστή Πατρινή φιλόλογος- θεατρολόγος Χριστίνα Κόκκοτα ανήρτησε στο fb ένα ιδιαίτερο και αξιοσημείωτο κείμενο για την υπόθεση των Γλυκών Νερών:

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΤΗΣ…
(Η γυναίκα ως αντικείμενο κατοχής, θύμα της πανάρχαιης πατριαρχίας και η αρρωστημένη κτητικότητα ενός φαλλοκράτη)
Στο «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν, η Νόρα, η κεντρική ηρωϊδα του, μη αντέχοντας την φυλακή, στην οποία την κρατούσε κλεισμένη ο κτητικός σύζυγός της, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού τους και φεύγει, χωρίς επιστροφή. Είναι η κορυφαία στιγμή της ενηλικίωσης της και της ωρίμανσής της, που της επιτρέπει να αποδράσει. Είναι η στιγμή της χειραφέτησής της και της λύτρωσής της. Το πέταγμά της προς την ελευθερία και την ανεξάρτητη ζωή.
Η δολοφονημένη νεαρή Καρολάιν, γυναίκα- αθώο άθυρμα, δεν πρόλαβε… Έπεσε θύμα ενός χειριστικού και νάρκισσου συζύγου, που όταν διαισθάνθηκε ότι χάνει αυτό που κατέχει, αυτό που έτρεφε τον ανδρικό εγωϊσμό του, ένιωσε παράλληλα να απειλείται η ύπαρξή του, η στηριγμένη στα σαθρά θεμέλια της κτητικότητας και της πανάρχαιης φαλλοκρατικής αντίληψης, καταφεύγοντας στα πιο σκοτεινά ένστικτα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ας μη διανοηθεί κανείς να επικαλεσθεί ψυχική ασθένεια ως αιτία μιας αριστοτεχνικά σκηνοθετημένης δολοφονίας (λόγος,(που θα μπορούσε να ελαφρύνει τη θέση του δράστη). Πρόκειται για την πανάρχαιη κοινωνική νόσο της πατριαρχίας, στην οποία δυστυχώς εξακολουθεί να εγκλωβίζεται μέρος του ανδρικού πληθυσμού, παράγοντας έμφυλη βία σε βάρος του γυναικείου φύλου, που στην οριακή μορφή της φθάνει έως το στυγερό έγκλημα.
Ένα έγκλημα, η εξιχνίαση του οποίου, ακύρωσε- ευτυχώς- τα ρατσιστικά αντανακλαστικά ορισμένων αλλά και του ίδιου δράστη, που πυροδοτήθηκαν με ευκολία στην αρχή, αποδίδοντας την δολοφονία σε ληστρικές προθέσεις αλλοδαπών, που εξακολουθούν να αποτελούν εύκολη λεία για κατασκευή ενόχων…
Φόνευσε ένας «καθωσπρέπει Έλληνας σύζυγος», «υπεράνω πάσης υποψίας».
Υ.Γ Έως πότε το γυναικείο φύλο θα σηκώνει το βάρος της έμφυλης βίας αιώνων???
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.