Πάτρα και πολιτισμός…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο πρ. βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός έγραψε ένα ιδιαίτερο κείμενο για την αχαϊκή πρωτεύουσα στην «Εποχή» και το ανήρτησε -και- στο fb:

Η εφημερίδα ΕΠΟΧΗ στο φύλλο της 29-30/5 έχει 8σέλιδο αφιέρωμα στην Πάτρα. Το κείμενο που ακολουθεί είναι η δική μου συμβολή. Τα υπόλοιπα κείμενα μπορείτε να τα διαβάσετε στην εφημερίδα και στην ηλεκτρονική της έκδοση epohi.gr.

ΠΑΤΡΑ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ

Πάτρα. Μια πόλη που η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά της έχει τα δικά της ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά που διαμορφώθηκαν από την κομβική της θέση στην τομή οδών που έρχονται από τη θάλασσα ή από την ηπειρωτική ενδοχώρα με βασικό στοιχείο το λιμάνι της που βλέπει στο Ιόνιο και τη Δύση. Δρόμοι που τους περπάτησαν άνθρωποι για να εγκατασταθούν εδώ ή που οδηγήθηκαν στο λιμάνι της για να φύγουν μακριά σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Έφτασαν στην Πάτρα διάφοροι κατά καιρούς μετανάστες και πρόσφυγες και φτάνουν ακόμα μέχρι σήμερα από τα μέρη της φωτιάς και της εξαθλίωσης.

Από τη θάλασσα ήρθαν οι καρμπονάροι, οι επτανήσιοι, οι κρητικοί, οι πόντιοι, οι αρμένιοι και οι μικρασιάτες, εβραίοι, άγγλοι και γερμανοί.

Οι δρόμοι της στεριάς έφεραν κυρίως εσωτερικούς μετανάστες – από την Αρκαδία, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τα Καλάβρυτα, τη Ναυπακτία και την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και αλλού. Κάποιες συνοικίες αποτυπώνουν με τα ονόματά τους αυτές τις «ρίζες» (Κρητικά, Προσφυγικά, Εβραιομνήματα), κάποιες άλλες είναι γνωστές για τις κοινότητες που εγκαταστάθηκαν εκεί (οι καθολικοί στον Αϊ Διονύση).

Από εδώ έφυγαν με τα υπερωκεάνια μετανάστες για την Αμερική. Κάποιοι επιβιβάστηκαν με τα φτωχικά μπαγκάζια τους σε πλοία με περίλαμπρα ονόματα – Kaiser Franz Joseph, Kaiserin Auguste Victoria, Prinzesin Heinrich. Τα τελευταία που έφυγαν για την Αμερική ήσαν το Σατούρνια και το Βουλκάνια. Οι ναυτιλιακές εταιρείες του λιμανιού έκοβαν εισιτήρια χωρίς επιστροφή κυρίως για τη Νέα Υόρκη αλλά και τη Νέα Ορλεάνη, ακόμα και για το Μπουένος Άιρες!

Όλοι αυτοί εγγράψανε στη φυσιογνωμία της πόλης πολιτισμικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Η ναυτιλία, το εμπόριο, η σταφίδα και τα πριμαρόλια, η κλωστοϋφαντουργία, η οινοποιία δημιουργήθηκαν και από αυτούς. Αφεντικά και εργάτες. Με τη μεταποίηση και το εμπόριο εμφανίστηκαν και τα πρώτα εργατικά κινήματα, οι πρώτοι αναρχικοί.

Η Πάτρα ως μεγάλη θαλάσσια πόλη του Μοριά αποτέλεσε συστατικό στοιχείο της μήτρας του νέου ελληνικού κράτους και του πολιτικού του προσωπικού.

Ως κομβικό λιμάνι υπήρξε πάντα ανοιχτή στις πολιτιστικές επιρροές της Δύσης, κυρίως της ιταλικής και της επτανησιακής κουλτούρας στο θέατρο, στη μουσική, στο καρναβάλι. Με επιρροές ταυτόχρονα από τη δημοτική και λαϊκή παράδοση των περιαστικών και αγροτικών  περιοχών και των λαϊκών συνοικιών της, όπου αναπτύχθηκε και το θέατρο σκιών.

Δεν πρέπει βέβαια να παραβλέψει κανείς το αποτύπωμα του Πανεπιστημίου και των ερευνητικών ιδρυμάτων στη συνολική φυσιογνωμία της πόλης.

Η Πάτρα σήμερα διαθέτει ως πόλους βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης ένα θαλάσσιο μέτωπο, πολύ ευρύτερο από αυτό που παραχωρήθηκε στο Δήμο το καλοκαίρι του 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Παναχαϊκό με τους λόφους του, μυκηναϊκό νεκροταφείο με ακρόπολη στη Βούντενη (που ακόμα δυστυχώς γειτνιάζει με το αίσχος του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας), εξαιρετικό αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο, το Ωδείο, την Αχάια-Κλάους, τον Άγι-Αντρέα.

Βρίσκεται επιπλέον στο σταυροδρόμι σημαντικών προορισμών με παγκόσμια φήμη: Ολυμπία, Δελφοί, Μεσολόγγι, Επίδαυρος, Μυκήνες. Κόμβος στην τομή της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού, του θαλάσσιου δρόμου με την Ιταλία, και – ελπίζουμε σύντομα – του τρένου και του υδατοδρόμιου, της ΕΟ Πατρών-Πύργου. Επίσης γειτονεύει με τα Ιόνια νησιά, τα Καλάβρυτα, παραλίες και ορεινούς  όγκους ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το αναπτυξιακό μοντέλο της Πάτρας έχει τις προϋποθέσεις να αποκτήσει ένα ισχυρό πολιτιστικό πυλώνα. Όχι ως νοσταλγική αναβίωση ενός «ενδόξου παρελθόντος» αλλά με δυναμική αξιοποίηση της κληρονομιάς και των σημερινών δεδομένων, με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στις σύγχρονες ανάγκες, ανοιχτό στον κόσμο και στις ιδέες. Στοιχεία ενός συνόλου που θα συνεργάζονται, θα συντονίζονται και θα λειτουργούν μέσα στα πλαίσια ενός περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.