Βουλή: Απορρίφθηκε η κατάργηση περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 επέμειναν στην αρνητική τους θέση παρά την έκκληση Βορίδη με συνέπεια να μην συγκεντρωθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 200 βουλευτών.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, υπέρ ψήφισαν 190 βουλευτές από τη ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, κατά ψήφισαν 23 βουλευτές από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στέρησε από τους απόδημους την προσπάθεια να διευκολυνθούν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντας θλιβερό αυτό που συμβαίνει με ευθύνη της Αριστεράς. «κατανοητή η προσπάθεια υποτίμησης της προσπάθειάς μας από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευση. Όταν δεν έχεις επιχειρήματα το μόνο που μένει είναι να υποτιμάς την αξίας της συζήτησης. Για να το κλείσω εδώ σας λέω ότι το αν κάτι είναι επικοινωνιακό ή έχει ταπεινά κίνητρα δεν αλλάζει το πολιτικό δίλημμα που θέτει μια νομική ενέργεια του κοινοβουλίου. Η συζήτηση όπως ξεκινά και όπως διεξήχθη έχει ένα βασικό ερώτημα: η Αριστερά για μια ακόμα φορά θα εμποδίσει τους απόδημους Έλληνες από το δικαίωμα να ψηφίσουν; Γιατί δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτήθηκε.

Η απόρριψη του νομοσχεδίου έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και προβλέπει ότι δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους έχουν όσοι απόδημοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.