Βίντεο: Το ναζιστικό στρατόπεδο με ιερόδουλες που ενέπνευσε τους Joy Division

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι Joy Division παρά την σύντομη παρουσία τους στη μουσική σκηνή της Αγγλίας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μύθο γύρω από το όνομά τους και στην πορεία των χρόνων να επηρεάσουν χιλιάδες post punk συγκροτήματα και όχι μόνο.

Η ιστορία σε ότι αφορά το μέλλον της αγγλικής μπάντας, ίσως και να είχε εξελιχθεί διαφορετικά, αν ο τραγουδιστής Ίαν Κέρτις δεν είχε αποφασίσει να βάλει πρόωρα τέλος στο ζωή του, σαν σήμερα στις 18 Μαΐου του 1980.

Μια ιστορία που είχε ξεκινήσει από μια συναυλία των Sex Pistols τον Ιούλιο του 1976 στο Μάντσεστερ. Εκείνο το βράδυ ο Ίαν Κέρτις αποφάσισε να ασχοληθεί με την μουσική και στη συνέχεια όλα πήραν τον δρόμο τους…

Σε αυτή τη διαδρομή, οι Joy Division προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις για την επιλογή του ονόματός τους. Αυτό προέκυψε σε μια περιόδο που τα μέλη της αγγλικής μπάντας είχαν έντονες αναζητήσεις για τον φασισμό, την ναζιστική Γερμανία και γενικότερα τις εγκληματικές ιδεολογίες που στοίχισαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Τότε ανακάλυψαν ότι οι Γερμανοί κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, μια πτέρυγα για ιερόδουλες, οι οποίες διασκέδαζαν τους Γερμανούς στρατιώτες. Το όνομα της πτέρυγας ήταν «Joy Division» ή «τμήμα απόλαυσης». Αυτό αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για το όνομα της μπάντας τους.

Στις 3 Ιουνίου του 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο EP των Joy Division, με τίτλο «An Ideal for Living», το οποίο απέσπασε καλές κριτικές, αλλά και πολλές αντιδράσεις. Διότι το εξώφυλλό του παρουσίαζε ένα μέλος της ναζιστικής νεολαίας.

Το γεγονός αυτό, έγινε η αιτία να ξεσπάσουν κατηγορίες, εναντίον του συγκροτήματος για φασισμό και ναζιστικές επιρροές. Στην πορεία βέβαια, αποσαφηνίστηκε ότι οι Joy Division δεν ασπάζονταν τις ιδέες του φασισμού και πως όλη αυτή η επιρροή προήλθε στα πλαίσια της αναζήτησης τους για την δράση της ναζιστικής Γερμανίας. Κάτι άλλωστε, που επιβεβαιώθηκε και μέσα από τους στίχους τους, που ήταν δομημένοι από την γλυκιά μελαγχολια του Ίαν Κέρτις

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.