Περί ξενώνα αστέγων..

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Ο Γιάννης Λάμπρου, πρώην μέλος Δ.Σ. ΚΟΔΗΠ, διατύπωσε μέσω fb κάποια ερωτήματα για τη στέγη αστέγων στην Πάτρα, τα οποία όντως τα διατρέχει ορθολογισμός:
Είχαμε επισημάνει έγκαιρα ότι η ίδρυση και λειτουργία ξενώνα φιλοξενίας αστέγων δυναμικής 100 ατόμων ήταν μια κίνηση θετική αλλά σαφώς υπερεκτιμημένη ως προς τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ μια ολοκληρωμένη έρευνα με πραγματικά δεδομένα – λες και η Πάτρα δεν έχει αντίστοιχης θεματολογίας τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα – η σύγκριση με άλλες πόλεις στις οποίες το φαινόμενο της αστεγίας μελετήθηκε, έστω και ακροθιγώς, τεκμηρίωσε έναν πολύ μικρότερο αριθμό αστέγων που έχουν ανάγκη μια τέτοια δομή. Για όσους έχουν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με το συγκεκριμένο θέμα είναι σαφές ότι σχετική τεκμηρίωση δεν μπορεί να προκύψει από τον αριθμό βεβαιωμένων πιστοποιητικών αστεγίας. Στην πράξη, αποδεικνύεται ότι παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση όσον αφορά στις συνθήκες διαβίωσης, μόνο δέκα έως είκοσι άτομα προσφεύγουν σε δομές φιλοξενίας προκειμένου να περάσουν τη νύχτα ακόμα και σε συνθήκες ακραίου ψύχους.
Χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική για την στέγη; Φυσικά ναι. Μόνο που αυτή η πολιτική περιλαμβάνει αλλά δεν εξαντλείται στις δομές φιλοξενίας αστέγων.
Μας προξένησε λοιπόν εντύπωση η αναγγελία από την πλευρά της δημοτικής αρχής της πρόθεσης χρησιμοποίησης δύο ορόφων από τον ξενώνα αστέγων της οδού Μπουκαούρη, για τη φιλοξενία ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν φυσικά καμία στεγαστική ανάγκη. Είχαμε συνηθίσει βλέπετε να διαβάζουμε τις αιχμηρότατες ανακοινώσεις του Κοινωνικού Οργανισμού και τα ρεπορτάζ που ακολουθούσαν που έκαναν λόγο για θεαματική αύξηση των αστέγων. Ανακοινώσεις που εξαφανίστηκαν απότομα τον Ιούλιο του 2019, όταν άλλαξε η κυβέρνηση, και έδωσαν τη θέση τους στην ανάγκη αξιοποίησης των διαθέσιμων αχρησιμοποίητων χώρων του υπνωτήριου αστέγων αφού όπως μπορεί να καταλάβει ένας συνεπής αναγνώστης αυτών των ανακοινώσεων, όπως εμείς, οι άστεγοι έχουν πλέον μειωθεί και δεν υφίσταται η ανάγκη φιλοξενίας 100 ατόμων.
Το μόνο που αναρωτιόμαστε πλέον είναι μήπως μπορούμε να εντάξουμε τους δύο ορόφους του ξενώνα σε κάποιον κωδικό ΕΣΠΑ για ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.