Πάτρα: Πρώτη Ανάσταση με κρότους πιάτα και τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα – Τηρήθηκε το έθιμο και στον Άγιο Δημήτριο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης τηρήθηκε και φέτος Μ. Σάββατο, στο κέντρο της Πάτρας αλλά και στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Όταν οι καμπάνες της Μητρόπολης Πατρών χτύπησαν χαρμόσυνα για την Πρώτη Ανάσταση στο κέντρο της πόλη έγινε πανικός!

Οι έμποροι και οι καταστηματάρχες έσπασαν λάμπες, πιάτα, και πέταξαν δεκάδες κροτίδες.

Το έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν στην οδό Ερμού λειτουργούσαν καταστήματα με εργαλεία και βιομηχανικά είδη. Τότε οι έμποροι πετούσαν στον δρόμο φτυάρια και αξίνες για να κάνουν θόρυβο και να ακούν οι πάντες ότι ο Χριστός θα αναστηθεί. Τα σιδερένια φτυάρια αντικαταστάθηκαν με μεγάλες μακρόστενες λάμπες και δυναμιτάκια. Αλλά και τασάκια και ποτήρια και πιάτα! Φέτος είχαμε «βομβαρδισμό» και από αέρος με πυροτεχνήματα.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου όπως κάθε χρόνο μόλις εψάλλει το «Ανάστα ο Θεός» ξεκίνησαν να χτυπούν οι καμπάνες, ενώ στο εσωτερικό  ακούγονταν εκκωφαντικοί θόρυβοι, όταν οι εκκλησιαζόμενοι χτυπούσαν καθίσματα και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με το έθιμο, το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στολίζουν το ναό με κλαδιά δάφνης και γεμίζουν ένα πανέρι με δαφνόφυλλα.

Ο ιερέας λέγοντας το «Ανάστα ο Θεός» σκορπά τα δαφνόφυλλα. Την ίδια ώρα οι πιστοί χτυπούν τα πόδια τους στο στασίδι, χτυπούν τις καμπάνες, και γενικά θορυβούν, για να διώξουν τον θάνατο.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.