Κύπρος: Θρομβοεμβολικό επεισόδιο σε γυναίκα που εμβολιάστηκε με AstraZeneca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου έπειτα από αναφορά που υποβλήθηκε στον Τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών χθες το βράδυ, ανακοίνωσε ότι νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μια γυναίκα, ηλικίας 40 ετών, με θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Το περιστατικό εντοπίστηκε στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου της ασθενούς. Η ασθενής είναι σε καλή κλινική κατάσταση.

Η ασθενής εμβολιάστηκε με εμβόλιο της AstraZeneca πριν από δύο βδομάδες και όλα τα ιατρικά δεδομένα θα υποβληθούν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος θα διερευνήσει ενδελεχώς για πιθανή συσχέτιση του επεισοδίου με το εμβόλιο.

Με αφορμή το περιστατικό το υπουργείο Υγείας Κύπρου υπενθυμίζει στους επαγγελματίες υγείας τις συστάσεις της Επιτροπής Φαρμάκων του ΕΜΑ:

δεν πρέπει να χορηγείται το Vaxzevria σε οποιονδήποτε είχε θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη λήψη του εμβολίου.
θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για σημάδια θρόμβων αίματος σε οποιοδήποτε άτομο που έχει χαμηλά αιμοπετάλια εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
πρέπει να γίνεται έλεγχος για σημάδια χαμηλών αιμοπεταλίων σε οποιοδήποτε άτομο που έχει θρόμβους αίματος εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι ασθενείς που έχουν θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.