Κορωνοϊός: Μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει μια πτωτική πορεία, μια ύφεση που υπολογίζεται στο 5%

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός αυτός σταθεροποίησης δείχνει να ανακόπτεται.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Παρατηρείται μια μείωση της μέσης ηλικίας κρουσμάτων στα 39 έτη

Είναι εμφανές ότι η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα σε συνδυασμό με την επανέναρξη δραστηριοτήτων έχει ως αποτέλεσμα τη μη μείωση των αριθμών των κρουσμάτων στον αριθμό που θα θέλαμε.

Σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων διαγνώστηκε μέσω της εξέτασης του self test. Περισσότεροι από 19.000 έχουν διαγνωστεί με αυτή τη μέθοδο

Τα self test συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού μέσα στα σπίτια, όσο και στους εργασιακούς χώρους.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά κάτω του 4%

Σε Πτολεμαίδα, Ξάνθη, Κόρινθο, η θετικότητα είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου. Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί

Αρχίζει η αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας. Ο αριθμός των εισαγωγών μειώνεται

20% μείωση στην Αττική

35% στη Θεσσαλονίκη

Ωστόσο, ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο θα θέλαμε. Η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών είναι τα 60 έτη

Κάνω έκκληση στους ενήλικες άνω των 50 ετών να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να πάνε να εμβολιαστούν.

Μειώνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι νέοι θάνατοι

Μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία θα πρέπει όλοι μας να έχουμε το νου μας. Απευθύνομαι κυρίως στους νέους.

Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας

Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση για προνόμια εμβολιασμένων, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για κάποιες παραπάνω ελευθερίες. Πρέπει πρώτα να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν και μετά να κάνουμε αυτή την κουβέντα

Μαγιορκίνης

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.