Δημοσκόπηση: Αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα απαιτεί η κοινωνία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η αποκαλυπτική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB για το TheTOC σχετικά με την εγκληματικότητα, την αστυνόμευση και τις ποινές που προβλέπει για τα βίαια εγκλήματα ο Ποινικός Κώδικας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας.

Οι Ελληνες πολίτες -τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι αριστεροί ψηφοφόροι- νιώθουν ανασφάλεια, ζητούν περισσότερη και καλύτερη αστυνόμευση και πιο αυστηρές ποινές για τα βίαια και ειδεχθή εγκλήματα, όπως το πρόσφατο τραγικό γεγονός στα Γλυκά Νερά με την δολοφονία της νεαρής Κάρολαϊν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας μετά τη δολοφονία της νεαρής μητέρας, ενώ- αν και η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι δράστες θα συλληφθούν- αρκετοί είναι εκείνοι που δυσπιστούν όσον αφορά την εξιχνίαση της υπόθεση.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει αρκετά υψηλά ποσοστά αποδοχής, αν και οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν ελαφρώς, ενώ ανάλογα είναι και τα ποσοστά της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας.

Οσον αφορά τις ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, ο κόσμος ζητά αυστηρότερες ποινές, ζητά η ποινή των ισοβίων να είναι μίνιμουμ 25 έτη, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι σε ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα, θα έπρεπε να μην προβλέπεται η πρόωρη αποφυλάκιση. Αντίθετα για τη θανατική καταδίκη, η πλειοψηφία του κόσμου δεν πιστεύει ότι το μέτρο πρέπει να επανέλθει, αφού το θεωρεί αναχρονιστικό, αν και υπάρχει μια σημαντική μερίδα του κόσμου που επιθυμεί την επαναφορά της για τα πιο ειδεχθή εγκλήματα. Οσο για την οπλοκατοχή, πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να επιτραπεί η χρήση όπλου σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή των πολιτών από τους εγκληματίες.

Ανασφάλεια και αστυνόμευση

Στην ερώτηση για το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα, η πλειοψηφία του κόσμου, και μάλιστα σε πολύ υψηλό ποσοστό, της τάξης του 78% σχεδόν, δηλώνει ότι νιώθει ανασφάλεια. Όπως είναι φυσικό μεγαλύτερη ανασφάλεια νιώθουν οι πιο ηλικιωμένοι πολίτες σε σχέση με τους νεότερους, αλλά όσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση δεν φαίνεται να παρουσιάζονται διαφορές. Μάλιστα όσοι δηλώνουν κεντρο-αριστεροί ή αριστεροί μάλλον νιώθουν μεγαλύτερη αγωνία για την ασφάλειά τους, παρά οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως δεξιοί ή κεντροδεξιοί.

Δημοσκόπηση MRB για το TheTOC: Αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα απαιτεί η κοινωνία

Ετσι, και στην ερώτηση πόσο σοβαρό θεωρούν το πρόβλημα της εγκληματικότητας, η πλειοψηφία του κόσμου και μάλιστα με το πολύ μεγάλο ποσοστό του 92,7%, το θεωρούν πολύ και αρκετά σοβαρό, ενώ μόλις το 6,7% το θεωρεί όχι και τόσο σοβαρό ή καθόλου σοβαρό.

Βαθμός σοβαρότητας του προβλήματος της εγκληματικότητας

Στην έρευνα, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσον είναι ευχαριστημένοι με το επίπεδο της αστυνόμευσης. Δεν είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό 73,1%, ενώ στους καθόλου ικανοποιημένους με την αστυνόμευση, ξεχωρίζουν και όσοι δηλώνουν αριστεροί ψηφοφόροι.

Εξ ίσου αρνητικές είναι οι απόψεις των πολιτών και για το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης με τους ικανοποιημένους να περιορίζεται στο 14,3%, ενώ οι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τις ποινές των δικαστηρίων, είναι η μεγάλη πλειοψηφία και μάλιστα με το θηριώδες ποσοστό του 81,9%. Από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και πάλι οι πιο ηλικιωμένοι είναι πιο δυσαρεστημένοι σε σχέση με τους νεότερους.

Το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης

Για το επίπεδο των ποινών (σσ προφανώς όσον αφορά την αυστηρότητα) και πάλι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει μη ικανοποιημένη, σε ποσοστό της τάξης του 80%, ενώ ικανοποιημένο δηλώνει ένα ποσοστό της τάξης λίγο πάνω από το 15%.

Το επίπεδο των ποινών που προβλέπει ο ποινικός κώδικας

Σημειώνεται ότι και στις 3 ερωτήσεις, οι πιο δυσαρεστημένοι φαίνεται να είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και οι ηλικιωμένοι, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση.

Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της ΕΛΑΣ

Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι αρνητικές γνώμες διαμορφώνονται στο 52,9%, ενώ οι πιο δυσαρεστημένοι είναι οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς που δεν μοιάζει να έχει σχέση με την εγκληματικότητα αλλά με τις επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Τη χαμηλότερη βαθμολογία στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δίνουν οι νέοι σε ηλικία και οι αριστεροί ψηφοφόροι.

Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα και για τη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας στην οποία οι ερωτηθέντες δίνουν μάλλον κακό βαθμό (53,1% αρνητικές γνώμες) με τους αριστερούς ψηφοφόρους να είναι ακόμα πιο αρνητικοί σε σχέση με την πλειοψηφία.

Για τους λόγους που οδηγούν στην εγκληματικότητα, η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι πολυ-παραγοντικό. Ο βασικότερος λόγος είναι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός και στη δεύτερη θέση έρχεται η απάντηση, “η αλλαγή στη σύνθεση του πληθυσμού της χώρας με την άφιξη και την ενσωμάτωση των αλλοδαπών”, με πολλούς πολίτες να πιστεύουν δηλαδή- άσχετα αν αυτό επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία- ότι οι αλλοδαποί έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Κοινωνικές παράμετροι που τροφοδοτούν την εγκληματικότηταΚοινωνικές παράμετροι που τροφοδοτούν την εγκληματικότητα

Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι για την συμβολή των αλλοδαπών στην εγκληματικότητα πιο κατηγορηματικοί είναι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι, ενώ όσοι δηλώνουν αριστεροί δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ότι οι “κακοποιοί εισαγωγής” έχουν τόσο μεγάλη συμβολή στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Αλλαγή στη σύνθεση του πληθυσμού της χώρας

Θα βρεθούν οι εγκληματίες που σκότωσαν τον Καραϊβάζ και την Κάρολαϊν;

Οσον αφορά την εξιχνίαση των πρόσφατων τραγικών περιστατικών όπως η δολοφονία στα Γλυκά Νερά ή η δολοφονία Καραϊβάζ, η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι οι κακοποιοί θα βρεθούν και θα συλληφθούν (ποσοστό 48%).

Ειδικά σχετικά με την υπόθεση της τραγικής δολοφονίας της νεαρής Κάρολαιν στα Γλυκά Νερά, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων που έχει πάρει πιο αυστηρά μέτρα για την ασφάλειά του ή τουλάχιστον συνεχίζει να προσέχει πολύ, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό δηλώνει ότι απλά προσέχει περισσότερο ή δεν επηρεάστηκε.

Αυστηρές ποινές, ισόβια και θανατική ποινή

Στην ερώτηση για το αν θα πρέπει να αυξηθούν τα πραγματικά χρόνια παραμονής στη φυλακή για όσους καταδικάζονται σε ισόβια, η πλειοψηφία του κόσμου ζητά η πραγματική ποινή να αυξηθεί μίνιμουμ στα 25 χρόνια.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα πραγματικά χρόνια είναι κατ΄ελάχιστο τα 16 και με 4 χρόνια πλασματικά χρόνια φυλάκισης ένας καταδικασμένος μπορεί να βγει από τη φυλακή. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αυξήσει τον πραγματικό (ελάχιστο) χρόνο στα 18 χρόνια, αλλά οι πολίτες ζητούν ακόμα πιο αυστηρές ποινές.

Και πάλι διαφαίνεται μια ελαφρά διαφοροποίηση δεξιών και αριστερών ψηφοφόρων, με τους δεξιούς και κεντροδεξιούς να ζητούν πιο αυστηρές ποινές σε πολύ υψηλό ποσοστό αλλά και με ορισμένους τουλάχιστον κεντροαριστερούς και αριστερούς να προτιμούν να παραμείνουν οι ποινές ως έχουν.

Χρόνια παραμονής στην φυλακή στην περίπτωση ισόβιας κάθειρξης

Σε άλλη ερώτηση πάντως, αν κάποιος καταδικασμένος σε ισόβια θα πρέπει να μένει στη φυλακή έως το τέλος της ζωής του, μια σημαντική μερίδα του κόσμου (43,3%) δεν συμφωνεί και δεν φαίνεται να υιοθετεί αυτό το αυστηρό μοντέλο που υπάρχει σε άλλες χώρες- για τα ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα- όπως για παράδειγμα στην Κύπρο. Η πλειοψηφία πάντως, δεν θεωρεί την ποινή καθόλου υπερβολική και σε εξαιρετικές τουλάχιστον περιπτώσεις βίαιων και ειδεχθών εγκλημάτων πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιβληθεί μια τέτοια ποινή (ποσοστό 47,2).

Εκτιση ποινής- παραμονής στη φυλακή στην περίπτωση ισόβιας κάθειρξης

Στην ίδια ερώτηση για την ποινή των ισοβίων, για όσους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί ότι δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα της πρόωρης αποφυλάκισης όπως έχουν οι άλλοι κατάδικοι (55,9%) σε αντίθεση με τη μειοψηφία (37,8%) που θεωρούν ότι θα πρέπει να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα. Όπως το αναμένει κανείς οι συντηρητικοί ψηφοφόροι δεν θέλουν την πρόωρη αποφυλάκιση των τρομοκρατών, σε αντίθεση με όσους δηλώνουν αριστεροί, που δεν βλέπουν λόγο διαχωρισμού των εγκλημάτων.

Αντιμετώπιση τρομοκρατίας

Για τη θανατική ποινή

Ενδιαφέρον έχει ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν πιστεύει στην επαναφορά της θανατικής ποινής σε ποσοστό 54,3% και συμφωνεί ότι το μέτρο είναι αναχρονιστικό.

Τέλος στην ερώτηση για την αυστηρότητα των ποινών και τη σχέση με την εγκληματικότητα, όταν οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν αν συμφωνούν με την άποψη των εγκληματολόγων ότι οι πιο αυστηρές ποινές δεν περιορίζουν την εγκληματικότητα, η πλειοψηφία του κόσμου διαφωνεί σε ποσοστό 53,5% ενώ συμφωνεί το 34%. Και πάλι υπέρ των αυστηρών ποινών τάσσονται κυρίως οι συντηρητικοί ψηφοφόροι, ενώ δυσπιστούν για την αποτελεσματικότητα του μέτρου κυρίως οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αριστεράς.

Απόψεις για την αυστηρότητα των ποινών γενικά

Οι πολίτες ρωτήθηκαν και για την οπλοκατοχήΗ πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η χρήση των όπλων (44,3%), αλλά υπάρχει και μια ισχυρή μειοψηφία που ζητά να επιτρέπεται η χρήση όπλων όταν κινδυνεύει η ζωή του πολίτη που δέχεται την επίθεση του κακοποιού (32,8%). Υπάρχει μάλιστα και μια μικρή μερίδα της κοινής γνώμης που ζητά να επιτρέπεται η χρήση όπλου και όταν απλώς κινδυνεύει η περιουσία κάποιοι (16,6%).

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.