Τουρκία: Πώς χάθηκαν 2 δισ. δολάρια σε bitcoin

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά την αποκαλούμενη «κόκκινη ειδοποίηση» σύμφωνα με την οποία η Ιντερπόλ θα βοηθούσε να βρεθεί, και προσωρινά να συλλάβει και να επιστρέψει στην Τουρκία τον διευθύνοντα σύμβουλο της τουρκικής εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ.

Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία, με μια υπόθεση και έχει πάρει και πολτικά χροιά, και τις Αρχές να έχουν ξεκινήσει ένα διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον ιδρυτή ενός εκ των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων κρυπτονομισμάτων της χώρας. Ο τελευταίος σταμάτησε να πληρώνει τους πελάτες και εγκατέλειψε την Τουρκία. Xάθηκαν, όμως, 2 δισ. δολάρια σε bitcoin σε μια υπόθεση που προκάλεσε και πολιτική κρίση.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά την αποκαλούμενη «κόκκινη ειδοποίηση» σύμφωνα με την οποία η Ιντερπόλ θα βοηθούσε να βρεθεί, και προσωρινά να συλλάβει και να επιστρέψει στην Τουρκία τον διευθύνοντα σύμβουλο της τουρκικής εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, όπως ανέφερε την Παρασκευή (23/04) το πρακτορείο «Anadolu».

Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει 62 άτομα σε οκτώ πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, όπου εδρεύει η Thodex, ενώ 16 άλλες αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως ανέφερε το πρακτορείο.

Από εκεί και πέρα, σε δήλωσή του από άγνωστη τοποθεσία την Πέμπτη (22/04), ο Οζέρ υποσχέθηκε να αποπληρώσει τους επενδυτές και να επιστρέψει στην Τουρκία για να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη σε μετέπειτα χρόνο. Η κυβέρνηση της Τουρκίας στο μεταξύ έκανε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να μπλοκάρει τους λογαριασμούς της εταιρείας και η αστυνομία εισέβαλε στα κεντρικά της γραφεία στην Κωνσταντινούπολη.

Οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, καθώς περίπου 390.000 ενεργοί χρήστες της πλατφόρμας δεν έχουν πια πρόσβαση στα χρήματά τους. Όπως είπε δικηγόρος των εξαπατημένων επενδυτών, η ζημιά από τα χρήματα που επενδύθηκαν από τους περίπου 390.000 ενεργούς χρήστες έχει γίνει «ανεπανόρθωτη». Ο Οζέρ φαίνεται, ωστόσο, να αμφισβητεί τα νούμερα κάνοντας λόγο για 30.000 χρήστες που έχουν επηρεαστεί.

 

 

 

 

 

 

 

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, Bloomberg, Mega)

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.