Πώς κατανέμονται οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το ποσοστό των μεταλλάξεων ανά περιφέρεια ανακοινώνει το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Έτσι, σε σύνολο 1.190 θετικών δειγμάτων κορωνοϊού, προέκυψαν 993 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος και 122 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI).

Τα 989 κρούσματα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη
Η συντριπτική πλειονότητα των μεταλλάξεων αντιστοιχούν στη βρετανική μετάλλαξη (989) και 4 αφορούσαν τη νοτιοαφρικανική. Από τα 122 δείγματα με στελέχη VUI, τα 120 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318, ένα αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 και ένα αφορούσε το στέλεχος VariantVUI-202102/03.

Πρόκειται για νέες παραλλαγές της βρετανικής μετάλλαξης. Συγκεκριμένα, η παραλλαγή Β.1.1.318 του κορωνοϊού φαίνεται να περιλαμβάνει και το στοιχείο Ε484Κ στην πρωτεΐνη της ακίδας της, το οποίο χαρακτηρίζει επίσης τα πολύ μεταδοτικά στελέχη της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής.

Οι τρεις πιο συχνές μεταλλάξεις στη χώρα μας
Συνολικά, έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις στην επικράτεια 8.815 δείγματα από εγχώρια κρούσματα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μεταλλάξεων SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Στον πίνακα που παραθέτει ο ΕΟΔΥ, δίνεται το ποσοστό εγχώριων θετικών δειγμάτων για τις τρεις συχνότερες μεταλλάξεις SARS-CoV-2 επί του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων ανά Περιφέρεια.

Ποσοστό μεταλλάξεων επί των θετικών δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί.
Ποσοστό μεταλλάξεων επί των θετικών δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 88 στελέχη με μεταλλάξεις από εισαγόμενα δείγματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 86 αφορούν τη βρετανική και 2 τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Συντριπτική η παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης
Επί του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις εγχώριων δειγμάτων, οι τρεις πιο συχνές μεταλλάξεις που έχουν απομονωθεί είναι η βρετανική μετάλλαξη, με ποσοστό 64,22%, ακολουθούμενη από την παραλλαγή της, B.1.1.318 (Variant_E484K), με ποσοστό 4,65%, και τη νοτιοαφρικανική, με ποσοστό 0,74%.

Στον πίνακα που ακολουθεί, αποτυπώνεται η απόλυτη και σχετική συχνότητα θετικών δειγμάτων για μετάλλαξη του κορωνοϊού ανά τύπο στελέχους από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.