Μετά την αποχώρηση των αγγλικών ομάδων, η Ευρωπαϊκή Super League ανακοίνωσε αναβολή σχεδίων

Για αναβολή και όχι ματαίωση των σχεδίων της, κάνει λόγο η European Super League σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την αποχώρηση των αγγλικών ομάδων από τη διοργάνωση, απόφαση την οποία αποδίδει σε πιέσεις που ασκήθηκαν.

ΗESL υπογράμμισε επίσης ότι θα επανεξετάσει το πρότζεκτ της, το οποίο -σύμφωνα με την ανακοίνωση- αποτελεί… μονόδρομο, καθώς… «το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί».

Η ανακοίνωση της ESL:

«H European Super League είναι πεπεισμένη πως το σημερινό «status quo» στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει.

Προτείναμε μία νέα ευρωπαική διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρόταση μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί, ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική «πυραμίδα», βοηθώντας να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα λόγω της πανδημίας.

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών ομάδων, που έγινε μετά από πίεση που τους ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, είμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει τη Super League από ενέργειες τρίτων.

Δεδομένων των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους στόχους μας για να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομική αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε την αρχή αργά το βράδυ της Τρίτης (20/04) και λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι τέσσερις από τις υπόλοιπες πέντε αγγλικές ομάδες, που συμμετείχαν στην European Super League, η οποία καταρρέει πλέον σαν «χάρτινος πύργος».

Λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη των «12» της ESL, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποχωρούν απ’ το εγχείρημα, ενώ το το πρωί της Τετάρτης ακολούθησε και η Τσέλσι, η οποία έχει αποφασίσει αντίστοιχα να μην συμμετάσχει στη νέα Λίγκα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις:

ΑΡΣΕΝΑΛ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι’ αυτό».

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».

ΤΟΤΕΝΑΜ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

ΤΣΕΛΣΙ: “Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η Τσέλσι επιβεβαιώνει πως έχει ξεκινήσει όλες τις επίσημες διαδικασίες για την αποχώρησή της από το γκρουπ που προχωράει τα πλάνα για την European Super League. Έχοντας συμμετάσχει στο γκρουπ την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τον χρόνο να σκεφτούμε το θέμα και να αποφασίσουμε πως η παρουσία μας σε τέτοια πλάνα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ομάδας, των φιλάθλων μας και της ποδοσφαιρικής κοινότητας”.

Ακολουθούν οι ιταλικές ομάδες

Η Ιταλία ακολουθεί την Αγγλία… Την αρχή έκαναν οι αγγλικές ομάδες, που συμμετείχαν στην European Super League, η οποία πλέον καταρρέει, αφού μετά τους συλλόγους της Premier League, σήμερα αναμένεται ν’ αποχωρήσουν και οι Ιντερ, Μίλαν. Οι δυο ομάδες του Μιλάνου αντιλαμβάνονται πως το εγχείρημα καταλήγει σε φιάσκο και αναμένονται απλά σήμερα οι ανακοινώσεις τους. Το ενδιαφέρον βέβαια στρέφεται στη Γιουβέντους και στη στάση που θα κρατήσει ο Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος μαζί με τον Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν οι «εγκέφαλοι» της διοργάνωσης. Να σημειωθεί, πάντως, πως ο Ανιέλι διέψευσε τα σενάρια ότι προτίθεται να παραιτηθεί από την προεδρία της πρωταθλήτριας Ιταλίας.

«Βροχή» εξελίξεων μετά την είδηση περί διάλυσης της ESL

Αφού έγιναν γνωστές οι προθέσεις των δύο ομάδων του Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ και Σίτι), της Τσέλσι και των Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης για τις δεύτερες σκέψεις που κάνουν για το εγχείρημα, ήρθε η παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή της Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ.

Επίσημο το «όχι» της Μπάγερν στην ESL

Η θέση της Μπάγερν Μονάχου στην δημιουργία της European Super League είναι ξεκάθαρη από την αρχή και με τη χθεσινή της ανακοίνωση η γερμανική ομάδα επισημοποίησε περίτρανα την αντίθεσή της με το νέο ποδοσφαιρικό φορέα.

«Τα μέλη και οι οπαδοί μας απορρίπτουν τη  Super League», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου, Χέρμπερτ Χάινερ και πρόσθεσε: «Ως Μπάγερν, επιθυμία και στόχος μας είναι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι να συνεχίσουν στην υπέροχη και συναισθηματική διοργάνωση του Champions League και μαζί με την UEFA να το βελτιώσουν. Η Μπάγερν λέει “όχι” στη Super League.»

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των Βαυαρών, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε τόνισε: «Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η Μπάγερν δεν θα λάβει μέρος στην ESL. Η Μπάγερν στέκεται αλληλέγγυη με την Bundesliga.

Ήταν πάντα και είναι μεγάλη χαρά για εμάς να είμαστε σε θέση να παίξουμε και να εκπροσωπήσουμε τη Γερμανία στο Champions League. Όλοι θυμόμαστε πολύ καλά τη νίκη μας στο Champions League στη Λισαβόνα, δεν ξεχνάμε μια τόσο χαρούμενη στιγμή. Για την Μπάγερν το Champions League είναι η κορυφαία διοργάνωση συλλόγων στον κόσμο.»

Συνέχισε ο «Κάλε»: «Η Μπάγερν δεν έχει εμπλακεί στα σχέδια για τη δημιουργία της Super League. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η τρέχουσα δομή στο ποδόσφαιρο εγγυάται ένα αξιόπιστο θεμέλιο. Η Μπάγερν χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις του Champions League επειδή πιστεύουμε ότι είναι το σωστό βήμα για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Δεν πιστεύω ότι η Super League θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα των ευρωπαϊκών συλλόγων που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αντίθετα, όλοι οι σύλλογοι στην Ευρώπη πρέπει να εργαστούν με αλληλεγγύη για να διασφαλίσουν ότι οι αλλαγές στα οικονομικά μεγέθη, ιδίως οι μισθοί των παικτών και οι αμοιβές των μάνατζερ, ευθυγραμμίζονται με τα έσοδα, για να γίνει όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πιο λογικό.»