Ξεχωριστές συναντήσεις Δένδια με Γκουτέρες και Ραμπ για το Κυπριακό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε νωρίτερα σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, χωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραμπ.

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Νίκος Δένδιας, καθώς επίσης και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ραμπ

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, ο έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου, και υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Επίσης, ο κ. Δένδιας εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς όσο και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε στον Πορτογάλο συνομιλητή του την ανάγκη, η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου, ως Κράτους-Μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών, πέρα από όλα τα παραπάνω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον κ. Ραμπ στην ολομέλεια είναι θετική, καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών σήμερα, αναμένεται να υπάρξει, εντός της ημέρας, σύγκληση της ολομέλειας αργότερα σήμερα (ενδεχομένως περί τις 8 ώρα Ελλάδας), η οποία θα ακολουθηθεί από δείπνο που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Η θέση της Βρετανίας
«Τη σταθερή δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει τις πλευρές να επιτύχουν μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση» του Κυπριακού, επιβεβαίωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Άντόνιο Γκουτέρες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, όπως αναφέρει σε νέα ανάρτησή του στο Twitter.

Επίσης, υπογράμμισε πως «όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επιτύχουν μια δίκαιη και διαρκή λύση του κυπριακού ζητήματος»

Ο ίδιος, με άλλη ανάρτηση έκανε λόγο για «μια σημαντική στιγμή καθώς ο ΟΗΕ+5, υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στη Γενεύη σε μια προσπάθεια να εκκινήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών χαιρετίζει τις «συνεχείς προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση ενός δρόμου για να επιτευχθεί πρόοδος στο κυπριακό ζήτημα».

 

 

 

 

 

 

 

dikaiologitika

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.